LABORAL
Crònica 16/12/2011

La UE avala el contracte de 15 hores de Rosell

Els contractes amb sous i horaris reduïts per pal·liar com sigui l'atur centren el debat entre patronals i sindicats. Brussel·les en principi els avala però alerta també que ja hi ha molts contractes temporals.

Ara
2 min
La UE avala el contracte de 15 hores de Rosell

BARCELONA.La proposta de la CEOE de crear contractes laborals d'unes 15 hores de treball per 400 euros, anomenats de miniocupació , està damunt la taula i ha començat a generar un intens debat. La Comissió Europea va avalar ahir la mesura com un bon intent de reduir l'atur, tot i que va precisar que Espanya ha de posar en marxa tot un conjunt de mesures i que la miniocupació no podrà ser l'única solució pel conjunt d'aturats.

Va ser el comissari europeu d'ocupació, Lázló Andor, el que va remarcar que la miniocupació només tindria sentit dintre "d'un paquet més ampli". Però Andor va incidir en el problema més greu d'Espanya: l'atur juvenil. "La situació de la joventut, el risc d'una generació perduda, és el problema més preocupant", va dir. La mesura de la CEOE, expressada amb vehemència pel seu president en els últims dies, Joan Rosell, va arribar precisament després que se sabés que una de les recomanacions que va traslladar el Banc Central Europeu al govern espanyol, a canvi de més ajuda per comprar deute, fos la creació de contractes per a joves amb sous baixos. Rosell, però, ho ha matisat aquests dies amb l'argument que no hi ha cap proposta formal, tenint en compte que patronal i sindicats negocien un nou marc laboral que volen presentar abans del 6 de gener al nou president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Els treballadors, més pobres

La idea és fer a Espanya un contracte similar al que ja funciona a Alemanya, amb 15 hores de treball per 400 euros, més 150 euros de cotitzacions. Per reblar l'argument de la patronal, el president de la comissió d'economia de la CEOE, José Luis Feito, va dir ahir que els empresaris prefereixen "la miniocupació a un atur màxim" i que l'objectiu no és substituir la majoria dels llocs d'ocupació.

La paradoxa que els sindicats també posen damunt la taula és que la contractació temporal ja és prou alta a Espanya. Segons la mateixa Comissió Europea, a través d'un informe publicat també ahir, Espanya és, juntament amb Grècia i Romania, un dels països de la UE amb més nombre de ciutadans que viuen en la pobresa encara que estiguin treballant, l'11,4% dels ocupats davant del 8,4% de mitjana comunitària. Segons l'informe la causa és l'alta taxa de contractes temporals (25% del total, la segona més alta de la UE darrere de Polònia).

Nova cimera europea

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va afirmar que l'atur no se solucionarà amb els contractes de miniocupació i que Rosell hauria de dir exactament quins funcionaris no estan treballant o sobren, en al·lusió al president de la CEOE, que insisteix que s'han de poder acomiadar funcionaris.

Precisament per abordar millores en competitivitat i ocupació i per concretar la reforma del tractat europeu que es va decidir en l'última cimera europea, el president del consell europeu, Herman van Rompuy, va convocar ahir una nova cimera per finals de gener o principis de febrer.

stats