Crònica 01/09/2011

Brussel·les estudiarà que el fons de rescat també serveixi per salvar bancs

Ara
1 min

BARCELONA.L'organisme que regula la banca europea proposarà la possibilitat d'ampliar les funcions del fons de rescat europeu, conegut amb les sigles EFSF. Aquest fons està dotat amb 440.000 milions d'euros i té com a funció ajudar països amb perill de fallida. Ara l'Autoritat Bancària Europea (EBA) vol que el fons també serveixi per salvar entitats financeres, que rebrien l'ajuda directament i sense que els estats facin d'intermediaris.

Segons va publicar ahir el Financial Times Deutschland , l'EBA presentarà aquesta proposta la setmana vinent durant una trobada entre dirigents europeus. Però el regulador ja s'ha topat amb les reticències d'alguns estats membres abans de plantejar la idea. Aquests països no veuen clar reobrir un debat sobre l'EFSF després d'haver-ne acordat les seves funcions el juliol passat.

El primer a saltar va ser el regulador de la banca alemanya. "Amb la llei actual, l'EBA no té poders per encarregar-se d'aquestes qüestions", va protestar un portaveu en declaracions al rotatiu.

Polèmica recapitalització

La directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, va generar polèmica aquest cap de setmana en assegurar que els bancs europeus necessiten una nova recapitalització (entrada de diners) urgent i substancial. Les seves paraules van despertar els temors que les entitats europees estiguin pitjor del que es pensava. Tant la Comissió Europea com el BCE van respondre assegurant que els bancs encara tenen fins a principis del 2012 per acabar de captar recursos i complir les exigències de capital. A més, segons el BCE, Europa té una quantitat "ingent" de garanties perquè els bancs no es quedin sense diners.

stats