CRISI, EL CONTROL DEL DÈFICIT
Crònica 29/02/2012

Brussel·les exigeix ja els comptes

No hi haurà flexibilitat de la Comissió Europea amb l'objectiu de dèficit fins que Espanya no expliqui quines retallades farà. Brussel·les va exigir ahir a Madrid que avanci un esbós dels comptes.

Laia Forès
3 min
INFLEXIBILITAT  No hi haurà debat del dèficit fins que Espanya expliqui les noves retallades.

BRUSSEL·LESLa Comissió Europea es mostra cada vegada més inflexible amb Espanya. La seva rigidesa és directament proporcional a la gravetat de l'estat de les finances espanyoles, fortament tocades per la crisi. L'elevat dèficit registrat a l'Estat el 2011, un 8,51% del seu producte interior brut (PIB), ha fet tremolar Brussel·les, que no sembla disposada a cedir en la demanda del govern central de flexibilitzar l'objectiu de reducció de dèficit. Això si no és que l'executiu espanyol demostra que farà les retallades i reformes necessàries per apropar-se al compliment d'un objectiu que sembla, avui dia, una autèntica utopia: reduir fins al 3% el dèficit públic a finals del 2013.

El comissari europeu d'Economia, Olli Rehn, va insistir ahir que abans de discutir una possible flexibilització del dèficit vol conèixer els plans de Madrid per fer més retallades. Brussel·les vol que el govern espanyol li presenti tan aviat com sigui possible -en qualsevol cas, abans del 30 de març- un esborrany dels pressupostos del 2012. Rehn vol saber com s'ho farà Espanya per estrenye's el cinturó: si augmentarà els impostos, rebaixarà les pensions o retallarà en sanitat. "Volem elements i xifres concretes", van assegurar ahir fonts comunitàries.

Brussel·les també reclama al govern central "informació completa del desviament del 2011" i les raons d'aquest desviament. El comissari Rehn vol saber a què es deu el fet d'haver superat en més de dos punts l'objectiu fixat per al 2011, que era del 6% del PIB, i si la responsabilitat és del govern central o dels autonòmics. "Quan tinguem tota aquesta informació en les pròximes setmanes, al març, podrem avaluar si Espanya ha pres les mesures necessàries", va assegurar Rehn responent la pregunta que li havia formulat la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. La dirigent popular va participar a Brussel·les en una trobada interparlamentària entre eurodiputats, comissaris i diputats dels estats membres.

Poc marge per al dèficit

La Comissió Europea obrirà la porta a negociar una flexibilització de l'objectiu de dèficit espanyol només si Espanya es compromet amb uns pressupostos austers. Tot i així, el marge que hi ha no és gaire ample, ja que tant Brussel·les com els socis europeus semblen poc disposats a suavitzar l'objectiu del 2013 (el 3% del PIB). Les retallades que no faci Espanya aquest any, les haurà de fer l'any que ve.

En qualsevol cas, el govern espanyol ja ha iniciat les converses i negociacions amb Brussel·les i les capitals europees per aconseguir una mica de flexibilitat. L'esforç que ha de fer Espanya per corregir els desequilibris és de més de 40.000 milions d'euros, una xifra desorbitada. El govern central i els autonòmics haurien de fer una retallada sense precedents en els seus pressupostos per poder complir, fet que podria asfixiar més l'economia espanyola i fer augmentar encara més l'atur. Per això mateix el govern de Mariano Rajoy està fent tants esforços per aconseguir una rebaixa dels objectius de dèficit. "Espanya està pressionant molt", admetien ahir fonts comunitàries.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, es reunirà demà amb el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, per explicar-li la desviació del dèficit del 2011 i insistir en la necessitat de flexibilitzar els objectius espanyols de dèficit. De Guindos podria aprofitar també la reunió de demà dels ministres de Finances de l'eurozona per plantejar la qüestió, tot i que a l'ordre del dia només hi ha el segon rescat de Grècia. El mateix farà el president del govern central, Mariano Rajoy, a la cimera que comença demà a la tarda. Brussel·les, però, descarta que hi hagi cap decisió sobre això aquesta setmana.

stats