CONTROLS FRONTERERS
Crònica 17/09/2011

Brussel·les vol ser l'àrbitre que autoritzi tancar fronteres

Els governs europeus hauran de demanar permís a Brussel·les si volen restablir els controls fronterers durant més de cinc dies. La Comissió Europea vol més poder sobre els acords de Schengen.

Laia Forès
2 min
Controls fronterers Una agent de duanes danesa comprova l'interior d'un cotxe al pas fronterer de Froslev, entre Dinamarca i Alemanya.

Brussel·les.La Comissió Europea vol convertir-se en l'àrbitre de Schengen -l'acord gràcies al qual s'han suprimit la majoria de fronteres internes d'Europa- i evitar que els governs actuïn pel seu compte. La proposta de reforma del tractat de Schengen presentada ahir per la comissària d'Interior, Cecilia Malmström, preveu atorgar més poder a l'executiu comunitari per decidir si un estat membre pot restablir temporalment els controls fronteres.

La polèmica protagonitzada la primavera passada per França i Itàlia arran de l'onada d'immigrants procedents de Tunísia que van arribar a les costes italianes ha provocat que Brussel·les es plantegi canvis en el tractat de Schengen. En una decisió molt polèmica, el govern de Sarkozy va decidir restablir alguns controls fronterers per evitar que els ciutadans tunisians arribessin a França. La Comissió va determinar aleshores que l'actuació del govern francès no era il·legal però desvirtuava "l'esperit de Schengen", un dels pilars del projecte europeu.

Els governs de la UE, cada vegada més conservadors i euroescèptics, van respondre a la polèmica demanant canvis en l'acord de Schengen per permetre "flexibilitzar" les normes. Però la comissària Malmström se les ha enginyat per capgirar-ho i obligar els socis a demanar permís a la UE si volen suspendre l'acord temporalment.

L'actual acord de Schengen només preveu que els països puguin tornar a posar policies a les fronteres en casos molt concrets: si hi ha una amenaça per a l'ordre públic o per a la seguretat interior. Fins ara la decisió de tancar fronteres en aquests supòsits correspon exclusivament als estats i es pren de forma unilateral.

Segons la proposta, els països que conformen Schengen -22 estats de la UE i Suïssa, Noruega i Islàndia- només podran restablir els controls fronterers sense demanar permís durant un màxim de cinc dies i sempre en casos imprevistos. Per exemple, si es produeix un atemptat terrorista. És l'única concessió que fa Malmström.

Per tancar fronteres més dies s'haurà de demanar permís a Brussel·les, i la decisió sobre si el restabliment temporal de controls està justificat o no es prendrà a escala comunitària.

Tot plegat només serà possible si la proposta de Malmström prospera, perquè caldrà que l'aprovin els Vint-i-set i l'Eurocambra. Els governs d'Espanya, França i Alemanya ja han rebutjat els canvis en una carta conjunta enviada a la comissària. No volen cedir més sobirania a Brussel·les.

stats