POLÈMICA AL PAÍS QUE PRESIDEIX LA UE
Crònica 06/01/2011

Brussel·les recela de la llei de premsa d'Hongria

Primeres crítiques a Hongria dels socis de la UE pocs dies després d'assumir la presidència de torn. Brussel·les estudia si una llei hongaresa que acaba d'entrar en vigor respecta la llibertat de premsa.

Lara Malvesi
2 min
El diari hongarès Népszabadság , el de més tirada al país, ha publicat aquesta setmana una portada amb el titular: "S'ha acabat la llibertat de premsa a Hongria".

Corresponsal a Bussel·les"La llibertat de premsa és un principi sagrat, un valor fonamental de la Unió Europea". Ho va deixar clar ahir el president de la Comissió Europea i garant del dret comunitari, José Manuel Durão Barroso. El líder de l'executiu comunitari es reunirà demà divendres a Budapest amb el primer ministre Viktor Orbán. El que hauria de ser una trobada de cortesia per parlar entre somriures i copets a l'esquena de la nova presidència europea de torn, es pot convertir en una visita tensa com a conseqüència de la polèmica llei de mitjans hongaresa, criticada dins i fora de les seves fronteres i que està sent analitzada per la Comissió. Barroso va fer una crida a la calma assenyalant que no convé fer judicis previs abans de conèixer la informació que Brussel·les li ha demanat a l'executiu hongarès per justificar que la seva norma és respectuosa amb el dret comunitari. El 24 de desembre, quatre dies després de la seva aprovació, la comissària europea d'Agenda Digital, Neelie Kroes, demanava al govern d'Orbán una versió a l'anglès del text complet i aclariments sobre la seva aplicació. "No es tracta de l'inici d'un procediment d'infracció sinó d'esvair alguns dubtes que ens preocupen", va voler deixar clar aquesta setmana un portaveu comunitari.

El govern francès ha anat una mica més enllà i ha demanat que la UE faci alguna cosa contra una llei que considera que "vulnera la llibertat de premsa". Una opinió que també comparteixen Alemanya, el Regne Unit i Luxemburg.

L'Associació de Periodistes Internacionals a Brussel·les (API) ha demanat la derogació de la llei i denuncia que tots els continguts produïts a Hongria o que puguin arribar a l'audiència hongaresa a través de qualsevol canal poden ser susceptibles de ser supervisats pel govern. A més, critiquen que la llei limiti el dret dels periodistes de protegir les seves fonts i que minimitzi el pluralisme.

La llei tampoc ha agradat als grups de l'Eurocambra que s'han pronunciat fins ara. El líder dels liberals (ALDE) del Parlament Europeu, Guy Verhofstadt, ha declarat que "Hongria ha de saber que els temps del Pravda s'han acabat". Aquesta formació, com també la dels verds europeus, ha demanat que la UE actuï amb contundència.

Per contra, el ministre d'Afers Estrangers hongarès, János Martonyi, demana a Brussel·les que "no es deixi arrossegar pels rumors i comprovi la realitat" i apunta que cap mitjà serà castigat per la llei "si no és amb una condemna judicial ferma". També la portaveu de la presidència hongaresa de torn considera que la polèmica es deu a un "malentès", ja que "els que la critiquen no l'han llegida en una traducció correcta".

¿Té sentit que Hongria presideixi la UE quan els seus socis desconfien dels seus valors democràtics? La resposta d'un Barroso sempre diplomàtic és: "Tots els estats membres tenen dret a liderar la UE".

stats