Crònica 19/04/2012

Brussel·les recomana reduir les cotitzacions socials

Laia Forès
2 min

BRUSSEL·LESReduir les cotitzacions socials que paguen les empreses serviria per crear llocs de treball. És una de les receptes que proposa la Comissió Europea per combatre l'elevada taxa d'atur comunitària, que per primera vegada ha superat el llindar del 10%. El comissari d'Ocupació, Laszlo Andor, va presentar ahir un "paquet sobre ocupació", una mena de decàleg d'idees per crear llocs de treball i reduir l'atur a la Unió Europea (UE). Segons el text, "reduir la càrrega fiscal" sobre la feina animarà els empresaris a contractar més treballadors.

Brussel·les ja va presentar la proposta l'any passat, però en el cas d'Espanya, el govern socialista la va rebutjar perquè reduir les aportacions a la seguretat social implicaria posar menys diners a la caixa de les pensions. Per combatre el problema, la Comissió Europea recomana apujar altres impostos, com l'IVA, o en sectors com la vivenda o el medi ambient. El govern de Mariano Rajoy, però ha rebutjat, almenys per ara, apujar l'IVA tot i la pressió de Brussel·les.

Salari mínim

Una altra de les recomanacions que fa Brussel·les per "lluitar contra la pobresa" i millorar les condicions laborals dels europeus és establir un salari mínim a tots els estats membres i a tots els sectors. El suggeriment va dirigit a països com Alemanya, on molts sectors no disposen d'un salari mínim. "No es tracta d'uniformar tots els salaris mínims a Europa, sinó que existeixi un sou mínim a cada país", va puntualitzar el comissari. A Espanya el salari mínim legal és de 641,4 euros, el segon més baix de la UE en relació al salari mitjà dels treballadors. Andor va assegurar que és "molt important" consensuar i actualitzar el salari mínim amb els agents socials.

L'informe també subratlla que hi ha tres sectors que tenen un enorme potencial per a la creació de llocs de treball en els pròxims anys: l'economia verda, els serveis de salut -per l'envelliment de la població- i les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Brussel·les calcula que els tres sectors podrien crear conjuntament des d'ara i fins l'any 2020 uns 20 milions de llocs de treball a tota la UE.

stats