Crònica 19/02/2012

Buscant ser els mimats del carrer Génova

Sara González
2 min
Camacho, ahir amb Antonio Basagoiti al congrés, presidirà la comissió de llistes del PP.

BARCELONA"N o és fàcil recórrer el camí popular a Catalunya", va dir la revalidada secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, durant la inauguració del congrés del partit a Sevilla. I és que els populars catalans, ja sigui per la seva carismàtica líder, Alícia Sánchez-Camacho, o pel paper determinant que han assolit en la geometria variable d'Artur Mas, estan de moda i gaudeixen d'una certa protecció dins del partit de Mariano Rajoy.

Amb tres conteses electorals que l'ha consolidat com a tercera força indiscutible, el PP català ha exhibit orgull pel seu bon estat de salut. Si bé al govern de Rajoy els populars catalans ja tenen quota de poder -Jorge Fernández Díaz és ministre d'Interior; Dolors Montserrat, vicepresidenta del Congrés; Jorge Moragas, cap de gabinet del president, i José Luis Ayllón, secretari d'estat de Relacions amb les Corts- ara també se senten satisfets per la parcel·la que ha conquerit el partit amb el nou paper de presidenta de la comissió de llistes que assumirà Camacho en substitució de Miguel Arias Cañete.

El pes català al PP, al contrari del que passa al PSOE, no genera recels. "Des de la direcció tenen una mena de preferència per ajudar i contribuir a fer créixer el PP català", assegura un dirigent popular de Catalunya. I és que el partit és conscient que, després d'haver-se instal·lat a la Moncloa i de governar a la majoria de comunitats i les principals ciutats de l'Estat, és a Catalunya on encara queda més camí per recórrer.

"Herois" en territori hostil

"La nostra especificitat té més dificultats aquí i hi ha un repte perquè es normalitzi", afirmen des de la seu del carrer Urgell. De fet, els populars catalans sovint són rebuts pels barons del partit com "els herois" que lluiten per guanyar en un territori tradicionalment hostil.

Fins fa pocs anys aquesta era la consideració i la sobreprotecció que rebien els dirigents bascos, però d'ençà que són socis estables dels socialistes a Euskadi el focus s'ha centrat en els catalans. Ho evidencia la freqüència amb què Rajoy ha visitat Catalunya en els últims anys i l'important desplegament que va fer el PP en ciutats catalanes durant la campanya electoral del 20-N.

Dic de contenció sobiranista

Camacho està exultant. Responsable de la ponència dels estatuts del PP, ahir no va dubtar a l'hora de donar detalls de la seva gesta. Donant per fet que ha esdevingut el soci prioritari del Govern, va insistir que el PP decideix "amb orgull" la governabilitat a Catalunya, un fet que demostra que els populars "cada vegada compten més". També es va erigir com el dic de contenció de l'independentisme i la màxima garantia de defensa de l'espanyolitat. De fet, tot i que va defensar els acords amb CiU, va prometre combatre'n la "deriva independentista".

Entre rebre elogis dels seus companys i estar al centre del focus mediàtic català, Camacho viu un dels seus moments més dolços. No se n'amaga i es deixa estimar.

stats