ELS INFORMES PER SORTIR DE LA CRISI
Crònica 28/07/2011

El CAREC censura el proteccionisme

El consell de notables del CAREC ha perfilat els sis informes compromesos en la passada cimera del 25 de març. La majoria de les recomanacions exploren la via de la coresponsabilitat público-privada.

Toni Garganté
2 min
El CAREC censura el proteccionisme

Barcelona.Les petites i mitjanes empreses (pimes) formen la base del teixit empresarial català i acumulen el 72,3% dels empleats. La complicada situació econòmica actual dificulta de manera extrema l'accés al finançament i rep l'impacte del marc regulador laboral. El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) identifica aquestes dificultats, però adverteix del perill de la sobreprotecció.

El CAREC, sense concretar les propostes, demana simplificar les càrregues burocràtiques i tràmits administratius, ampliar l'accés a la contractació pública, canvis en l'àmbit laboral, com el contracte únic, i adaptar el marc fiscal, especialment pel que fa a l'impost de societats i l'IVA. Però en totes aquestes receptes "no s'haurien de donar privilegis a les pimes si aquests privilegis poden acabar resultant un desincentiu per al seu creixement", destaca el tercer dels sis informes encarregats a la cimera del 25 de març. El document destaca que "tan importants com les mesures que puntualment es puguin adoptar és el control de la seva aplicació i la seva limitació temporal".

El CAREC considera que cal fugir d'una lectura en clau "proteccionista" que acabaria discriminant les empreses en funció de la seva dimensió. Per facilitar el creixement de les pimes, el consell que lidera Salvador Alemany preveu potenciar figures ja existents, com les societats de capital risc, els business angels (àngels inversors), els préstecs participatius, el mercat alternatiu borsari i les societats de garantia recíproca, sempre amb la idea de la complicitat entre la iniciativa privada i els organismes públics. El CAREC aposta per protegir la interrelació entre recerca i innovació, universitat i activitat productiva.

No hi ha sectors madurs

En aquest sentit, l'organisme recomana una revisió del sistema de pols industrials sectorials, anomenats clústers. "No hi ha sectors de futur ni sectors madurs", diu l'informe, que destaca la necessitat de reconfigurar-los cap a "una base més funcional que territorial o sectorial", més enfocada a explotar sinergies en funció de les característiques del capital humà i tecnològic utilitzat.

Pel que fa a les propostes laborals, el consell remarca la necessitat d'incrementar el nivell de flexibilitat, amb un augment del nombre màxim d'hores extres per treballador, elevar la importància del conveni d'empresa sobre el sectorial, reduir el termini de preavís amb el qual cal notificar el trasllat i la modificació substancial de condicions de treball i potenciar l'activitat del Fons de Garantia Salarial.

Entre les mesures fiscals que caldria introduir hi ha l'enfortiment dels fons propis de les empreses i les facilitats per a la liquidació d'una societat. Finalment, el CAREC creu convenient incrementar el paper de l'institut estatal ICO i el seu mirall català, l'ICF, i adaptar a la normativa europea les societats de capital risc perquè puguin invertir en els sectors immobiliari i financer.

stats