INTEGRACIÓ DE LA IMMIGRACIÓ
Crònica 17/10/2011

CDC esgarrapa al PSC el suport 'latino'

Convergència flirteja amb les entitats llatinoamericanes, tradicionalment pròximes al PSC. La captació de dirigents del món associatiu a l'òrbita convergent s'ha fet més visible des que CiU és al Govern.

Joan Serra
3 min
La visualització del flirteig El Primer Congrés dels Latinos Catalanistes, promogut des de CDC, va reunir 350 representants del teixit associatiu llatinoamericà. Els símbols -senyeres i banderes dels països d'origen dels congressistes- van ser presents a les jornades, durant les quals es va aprovar una resolució a favor del model d'immersió lingüística.

BARCELONA.Convergència està disposada a aprofitar la fortalesa que implica controlar, en el mapa polític català, des de la Generalitat fins a l'Ajuntament de Barcelona per incorporar nous fidels al seu projecte. I una de les prioritats de la formació és aixoplugar al paraigua catalanista els col·lectius d'immigrants, un treball que sembla haver donat els primers fruits. Un degoteig de representants d'entitats llatinoamericanes, tradicionalment pròximes al PSC -que sempre havia controlat l'àrea metropolitana, on viuen la majoria de nouvinguts-, graviten ara a l'òrbita de CDC.

El flirteig amb els convergents es va fer visible en el Primer Congrés dels Latinos Catalanistes, impulsat pel secretariat d'Immigració de Convergència i que al setembre va reunir 350 quadres associatius. Són dirigents que s'han apropat als postulats convergents, un allunyament del socialistes que es demostra amb l'aparició de noves federacions d'entitats llatinoamericanes i la creació de projectes com el d'Espai Latino, plataforma dissenyada des dels despatxos del carrer Còrsega.

El congrés va evidenciar que la xarxa d'afins que ha començat a teixir CDC es va eixamplant. Ho van comprovar els responsables de les polítiques d'immigració del Govern i de Barcelona. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va ser a la cloenda del congrés. De les jornades de treball en van sorgir dues resolucions, que es van posar en coneixement del Govern: una declaració dels llatinoamericans en defensa del model d'immersió lingüística i una altra proposta per instar la Generalitat a potenciar l'ensenyament del català bàsic al milió de nouvinguts que han arribat durant l'última dècada. El compromís amb el català com a denominador comú.

La captació de dirigents

"Al congrés hi havia representada la totalitat del món associatiu latino , un fet que era impensable fa uns anys i que demostra l'espai central que ocupa Convergència", presumeix Àngel Colom, secretari d'Immigració de CDC. La pràctica totalitat de les federacions llatinoamericanes van participar en el congrés. Hi eren els equatorians, des de sempre vinculats al PSC. José Vera, president de la Federació d'Associacions Equatorianes de Catalunya (FAEC), és el director executiu d'Espai Latino, plataforma integrada a CDC que té representants al territori de tots els països de parla castellana amb presència a Catalunya.

Al naixement d'Espai Latino s'hi suma l'aparició de noves federacions de nouvinguts pròximes a CDC. Els peruans catalans també han vist néixer Fedaperú, que se suma a l'entitat degana, Fepercat -a l'òrbita del PSC-, mentre que els bolivians han incorporat Unabol a la ja existent Fedebol. Altres plataformes del món associatiu sud-americà, com Fasamcat, la federació d'immigrants més antiga que hi ha al país, també va participar al congrés de latinos catalanistes. "Estem fent una feina d'apropament de la població immigrant al concepte de catalanitat, d'integració plena, i el punt clau és la llengua", raona Irma Corrales, vicedirectora de projectes i programes d'Espai Latino.

CDC persegueix la incorporació dels nouvinguts, conscient també del pes que tindrà la població d'origen sud-americà a mesura que accedeixin a la nacionalitat i puguin votar. El congrés del setembre és el primer pas. Abans d'acabar l'any se n'han programat dos més: a finals d'octubre es reuniran els afrocatalans i a principis de desembre es farà el primer congrés de catalans del Marroc. Per al primer trimestre del 2012 queda pendent la convocatòria dels nouvinguts d'Àsia del sud. "D'aquí mig any estaran estructurats al voltant del catalanisme i de CDC centenars de dirigents del món associatiu immigrant", exposa Colom.

Crítiques socialistes

Malgrat l'afebliment que implica la pèrdua de poder, el PSC -que havia tingut en l'actual responsable de formació del partit, l'històric Josep Maria Sala, un autèntic agitador de la immigració- nega la fuga de suports. Conscients que moltes entitats llatinoamericanes depenen de subvencions per ser més viables, els socialistes censuren l'estratègia de CDC. La diputada Consol Prados, titular de les polítiques d'immigració del PSC, ho argumenta: "S'ha de ser sincer amb els objectius que hi ha darrere d'aquestes convocatòries, perquè potser es prometen coses que després no es podran complir. CDC funciona com sempre, amb una actitud clientelar".

Prados exposa la paradoxa que CiU pretengui captar suports entre els col·lectius nouvinguts mentre que el Govern ha tensat el discurs en matèria d'immigració, ha endurit els criteris de residència per accedir a ajudes socials i encara no ha desplegat la llei d'acollida aprovada pel triparit. "El Govern no està fent polítiques de convivència, només cal recordar que aquesta legislatura encara no ha avançat en el Pacte Nacional per a la Immigració", denuncia la diputada socialista.

stats