LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 08/06/2011

La CE acusa les autonomies

La CE va donar ahir un toc d'alerta a les autonomies. Brussel·les va recomanar específicament a Espanya que limiti el dèficit de les administracions i que apugi l'IVA per compensar les cotitzacions socials.

Esther Moix
2 min
La CE acusa les autonomies

Estrasburg.La Comissió Europea va presentar ahir el seu informe de recomanacions per a cada país europeu, en què s'assenyala que les autonomies comporten "una gran proporció de la despesa" pública espanyola i que moltes de les administracions regionals presenten desequilibris en els comptes.

La reducció del dèficit és el repte número 1 que la CE ha fixat per a Espanya. Brussel·les també recomana a Espanya "explorar" altres possibilitats per aconseguir l'aprimament del dèficit, com ara reduir les despeses salarials amb una "retallada de les cotitzacions a la seguretat social que les empreses paguen pels seus treballadors". Per compensar la reducció d'ingressos que anirien a parar al calaix públic, la CE proposa apujar impostos indirectes com l'IVA.

La CE també va demanar a Espanya que s'afanyi a tancar la reforma de la negociació col·lectiva. Brussel·les vol que es lliguin els salaris dels treballadors a la millora de la productivitat, i per això insta el govern a reformular les clàusules de revisió salarial dins de la reforma de la negociació entre patronal i sindicats. Es tracta, diu l'informe de recomanacions, "de garantir que els salaris siguin un reflex de la productivitat". Finalment, es demana a Espanya que culmini el procés de reestructuració de les caixes d'estalvis. Un procés que, segons demana Brussel·les, també s'hauria d'acompanyar d'una reforma de les pensions que s'actualitzi regularment tenint en compte l'evolució de l'edat de la jubilació i el càlcul de les prestacions respecte als canvis de l'esperança de vida.

A les previsions de la primavera fetes públiques per la CE ja s'alertava que el creixement econòmic seria més fluix del previst pel govern espanyol. Brussel·les pronostica de cara al 2012 un creixement d'un 0,8% (la meitat de l'1,5% que calcula el govern espanyol).

Les recomanacions per a l'Eurozona no són gaire diferents de les que es fan a Espanya. "Necessitem més ambició dels governs a l'hora d'introduir mesures fiscals dirigides a garantir la sostenibilitat de les finances públiques", va assenyalar ahir el president de la CE, José Manuel Durão Barroso, que va presentar a Estrasburg l'informe de les recomanacions.

Per a Grècia, Portugal i Irlanda, els tres països que van ser rescatats, Brussel·les no va voler fer més recomanacions més enllà del que s'estableix als seus programes financers dissenyats per la mateixa Comissió, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional.

Tant Espanya com els altres vint-i-sis governs europeus hauran de donar el vistiplau a les recomanacions de la CE a la cimera europea del 23 i el 24 de juny. Les principals recomanacions de Brussel·les són les següents:

1. Controlar la despesa de les autonomies

Es tracta que totes les administracions es comprometin a un pla d'ajustament de compliment estricte. A més, es demana tenir un pla B per si no s'aconsegueixen els objectius de creixement i en conseqüència el dèficit es redueix més lentament de l'esperat.

2. Reduir les cotitzacions socials i apujar l'IVA

Es tracta que les empreses paguin menys contribució pels seus treballadors per alleugerar les despeses i estimular els empresaris. Per compensar els diners que les administracions deixaran de rebre per aquesta banda, es proposa apujar impostos com l'IVA.

3. Augmentar la col·locació dels joves

La CE vol que les mesures de competitivitat per a les empreses vagin acompanyades d'iniciatives que permetin més accés dels joves al mercat laboral. A més, demana un pla específic per reduir l'elevada taxa d'abandonament escolar.

stats