REFORMA LABORAL
Crònica 14/03/2012

La CEOE contra la vaga: "La gent el que vol és feina"

Els sindicats volen un gest del govern espanyol per desconvocar la vaga del 29 de març, però ahir van topar amb la forta rèplica dels empresaris. La CEOE diu que els treballadors el que volen és feina.

J.f.
2 min
El líder de la CEOE, Joan Rosell, ahir, amb la presidenta madrilenya, Esperanza Aguirre.

MADRID."La gent no vol una vaga, sinó feina". Així de contundent es va mostrar ahir el vicepresident de la CEOE, Arturo Fernández, sobre la vaga general del 29 de març. Fernández, president de la patronal madrilenya i integrant de l'ala més conservadora de la CEOE, es va alinear amb el govern espanyol i va considerar que la vaga que han convocat els sindicats contra la reforma laboral és "innecessària i no és el moment de plantejar-la" perquè hi ha molta gent en una "situació molt crítica".

En aquest sentit, el número dos de la patronal va fer una crida al "seny" dels sindicats per desconvocar la protesta del 29-M. "No queda clar que els espanyols estiguin disposats a una vaga", va assegurar en un esmorzar informatiu a Madrid. A més, va alertar dels efectes econòmics i de reputació exterior de la vaga. Va dir per exemple que si el seguiment de la vaga fos del 35% suposaria uns 1.000 milions d'euros en pèrdues.

Ahir els sindicats van insistir que la pilota és a la teulada de l'executiu. Si negocia pot evitar una "escalada" de la conflictivitat social i, de retruc, la vaga. Els secretaris generals de la UGT, Cándido Méndez, i CCOO, Ignacio Fernández Toxo, no van voler fer, en un acte a Saragossa, cap pronòstic sobre la participació de la vaga i van insistir que l'èxit o el fracàs de la mobilització dependrà dels "efectes pràctics" que comporti. Els sindicats confien a repetir el precedent del 2002, quan l'executiu del PP va suavitzar la reforma laboral després d'una vaga general. El context, però, és molt diferent.

D'altra banda, el vicepresident de la patronal va lloar amb entusiasme, en la seva intervenció, les mesures adoptades pel govern espanyol. "Els empresaris estan encantats. Això comença a fer bona olor", va subratllar. En la mateixa línia s'havia expressat minuts abans el president de la CEOE, Joan Rosell, que va avalar les reformes i va dir que en cas contrari "s'enfonsa el país".

Patronal antiquada

Fernández també va advocar per millorar la imatge que té la societat de la CEOE. Va admetre que molts empresaris no se senten representats per la patronal, a la qual veuen "antiquada", i que és necessari que les organitzacions empresarials siguin "més àgils, modernes i independents".

"No s'ha de demanar perdó cada dia per ser empresari. Arrosseguem complexos que porten a divisions entre bons i dolents", va assegurar el vicepresident de la patronal, que va advocar per "un canvi d'actitud per a tots". La incògnita és si serà una rentada de cara o una transformació en profunditat que aporti més modernitat a l'empresariat.

stats