REFORMA LABORAL
Crònica 22/02/2012

La CEOE diu ara que el 80% d'aturats no volen feines fora del seu barri

La CEOE continua amb els atacs contra els aturats. Ara denuncia que el 80% rebutgen una feina en un barri del costat de casa seva. El Banc d'Espanya avala la reforma perquè permetrà una devaluació interna.

Joan Faus
2 min
Varies persones esperant a una oficina d'ocupació de la Generalitat. La CEOE vol que els aturats que rebutgen una oferta de feina deixin de cobrar la prestació d'atur.

MADRID.La patronal va continuar ahir encenent els ànims contra els aturats, tot i les crítiques del govern espanyol, l'oposició i els sindicats. L'endemà de demanar que els aturats que rebutgin una oferta de feina deixin de cobrar la prestació d'atur, el president de la comissió d'economia i política financera de la CEOE, José Luis Feito, va continuar amb els atacs.

Feito va lamentar, en una entrevista a Onda Cero, que "probablement" en el 80% dels casos els aturats rebutgen ofertes de feina que impliquen el trasllat d'un barri a un altre de la mateixa ciutat. No va donar xifres concretes però va dir que "desgraciadament" la mobilitat laboral s'ha reduït "extraordinàriament" en els últims vint anys.

Tampoc va suavitzar les seves paraules sobre el fet de cobrar l'atur,

que ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va qualificar de "metàfora no gaire afortunada". Feito va insistir en la mateixa idea i va criticar que el subsidi d'atur està considerat com una mena de renda "que indueix el treballador a no buscar feina fins que és tard, està descapitalitzat i té dificultats enormes per aconseguir-ho".

Feito, que pertany a l'ala més conservadora de la patronal, va rebre ahir el suport implícit del president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que va dir que cobrar l'atur desincentiva la recerca de feina. En canvi, els partits polítics i els sindicats es van mostrar molt crítics amb les seves paraules. El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, li va recordar que la llei ja sanciona a qui rebutja una oferta de treball adequada; mentre que CCOO va titllar d'"inmoral" la frase de Feito.

D'altra banda, CCOO i la UGT van anunciar que han enviat una carta al president de l'executiu, Mariano Rajoy, perquè obri "un procés de negociació" sobre la reforma laboral. Rajoy, però, va refredar les expectatives. A Londres, on es va reunir amb el seu homòleg britànic, David Cameron, va dir que no pot haver-hi un "canvi substancial" en el nou decret laboral perquè "no seria bo per a Espanya".

L'aval del Banc d'Espanya

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va donar ahir el seu vistiplau implícit a la reforma laboral. Davant la impossibilitat d'Espanya de devaluar la moneda, va advertir que la rebaixa de preus i salaris juntament amb els augments de productivitat derivats d'una "millor gestió del treball" suposen "l'única alternativa disponible a molt curt termini" per recuperar la "competitivitat perduda". El decret laboral fomenta la flexibilitat interna i permet als empresaris abaixar, sense acord previ, el sou als treballadors per raons de productivitat o competitivitat.

stats