NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA
Crònica 21/06/2011

La CEOE insisteix en el contracte únic i torna a generar divisió

La patronal va reintroduir ahir en el debat la necessitat d'incorporar el contracte únic. La resposta dels sindicats va ser immediata: no volen sentir a parlar d'una proposta que els sembla una "provocació".

Elena Freixa
2 min
El president de la CEOE, ahir, durant la inauguració de la nova seu de la Confederació de la Indústria Tèxtil, a Sabadell.

Sabadell.La CEOE va recuperar ahir la polèmica proposta del contracte únic com a remei per crear llocs de treball i combatre l'elevada taxa d'aturats, especialment entre els joves. El secretari general de la patronal espanyola, José Lacasa, va defensar que aquesta serà una de les alternatives que posaran damunt la taula en la pròxima reunió amb el govern i els sindicats per mirar de clarificar el mapa contractual.

El contracte únic que planteja la patronal suposa abaratir fins als 20 dies per any la indemnització i un màxim d'un any d'atur, unes condicions que topen amb el no rotund dels sindicats, que ahir van tornar a acusar la CEOE de no voler arribar a acords. La idea constava entre les propostes de la patronal d'empresaris de Madrid, la CEIM, acusada d'haver desencadenat la ruptura del diàleg sobre negociació col·lectiva.

Els sindicats van abraonar-se per enèsima vegada contra aquesta iniciativa, que ja havia estat damunt la taula en negociacions com la reforma laboral i la més recent sobre els convenis, i van acusar la patronal de buscar propostes de màxims per impedir l'acord. En declaracions a Efe, el secretari d'acció sindical d'UGT, Toni Ferrer, va lamentar un nou intent per "retallar drets dels treballadors aprofitant la crisi".

Les valoracions de CCOO van anar més enllà. El secretari de comunicació, Fernando Lezcano, va ser crític amb la patronal, però també amb el paper que d'un temps ençà va fent el govern espanyol, que afavoreix posicionaments empresarials. "Tot plegat fa pensar en la conveniència que no s'allargui l'agonia", va afegir.

Negociacions i provocacions

Més enllà d'aquest ambient enrarit, el govern i els agents socials segueixen amb el seu calendari de trobades. La pròxima reunió serà dilluns. Els sindicats confien que la patronal abandoni la voluntat de contracte únic, que CCOO titlla de "provocació", i s'obri a alternatives. De fet, Rosell s'hi va mostrar disposat ahir: "Podem fer propostes i després s'analitzaran una per una".

L'altra pota important de la negociació seran els joves. Cal rebaixar-ne l'elevat atur, de més del 40%. Per fer-ho, la patronal explora vies com el contracte que combina formació i feina i que ja s'aplica en altres països com Alemanya.

stats