Crònica 13/07/2011

La CIA va fer una falsa vacunació al Pakistan per tenir l'ADN de Bin Laden

Ara
2 min

Barcelona.El servei d'intel·ligència nord-americà volia aconseguir el màxim de proves per assegurar-se que Bin Laden vivia al complex d'Abbottabad, al Pakistan. Per això va organitzar una falsa campanya de vacunació dos mesos abans que un comando de Navy Seals dels Estats Units matés l'home més buscat del món. El propòsit del programa era obtenir el màxim de mostres d'ADN per poder-les comparar amb les dades que ja tenia la CIA de familiars de Bin Laden. Però la falsa campanya va acabar sent un fracàs i, segons el diari britànic The Guardian -que va llançar ahir la notícia- no van aconseguir cap mostra de la gent del complex.

La informació ha sortit a la llum després que les forces armades pakistaneses detinguessin el doctor Shakil Afridi, reclutat per la CIA perquè, amb un equip d'infermeres, fes una campanya gratuïta de vacunació contra l'hepatitis B a la ciutat d'Abbottabad. Perquè la farsa fos més creïble, la vacunació es va fer primer en un barri més pobre de la ciutat i després en altres zones, sempre amb l'objectiu d'aconseguir mostres de la família d'Ossama Bin Laden.

No se sap del cert quin mètode es va fer servir per obtenir les mostres d'ADN, però es creu -segons The New York Times - que es demanava fer una anàlisi de sang després de la vacunació o bé retirar una quantitat de sang amb la mateixa injecció.

La CIA ha refusat fer cap comentari sobre això en un moment en què les relacions entre el Pakistan i els EUA estan en un punt àlgid de tensió amb la retirada de part de l'ajuda militar a Islamabad per part de Washington com a últim gest que ha posat més llenya al foc. La tensió entre els dos països es va fer evident quan els EUA van començar a preguntar-se com Bin Laden podia haver estat tants anys amagat al Pakistan sense que les autoritats del país en tinguessin constància.

stats