PACTE ENTRE PEMEX Y SACYR
Crònica 28/09/2011

La CNE ajorna pronunciar-se sobre l'afer Repsol

Ara
2 min
Brufau afronta avui una reunió del consell de Repsol.

Barcelona.La Comissió Nacional de l'Energia (CNE) va retardar ahir la decisió sobre l'augment de la participació de l'empresa pública mexicana Pemex al capital de Repsol. L'organisme regulador va destacar que té un termini de tres mesos per pronunciar-se, segons informa Efe.

Repsol i tot el sector energètic estava pendent ahir de la possible obertura d'un expedient sobre el pacte accionarial a què ha arribat la petroliera mexicana Pemex amb la constructora espanyola Sacyr. L'expectativa sobre el consell de la CNE era elevada, perquè avui mateix el grup que presideix Antoni Brufau du a terme un consell d'administració. La constructora de Luis del Rivero compta amb tres consellers i Pemex en té un en el màxim òrgan de govern del grup petrolier.

Repsol va demanar el 5 de setembre passat que el regulador elaborés un informe davant del pacte de sindicació d'accions a què van arribar a finals d'agost Pemex i Sacyr, els accionistes que controlen conjuntament un 29% del capital. El raonament de Repsol se centra en el fet que la seva participada, Gas Natural, manté activitats regulades (tarifes intervingudes i fixades pel govern) en el segment de la distribució del gas a Espanya. El reglament de l'anomenada Funció 14 obliga a demanar autorització quan grups extracomunitaris (com és el cas de Pemex) compren participacions superiors al 20%, o que mantinguin una influència significativa, en empreses que directament o a través de filials desenvolupin activitats regulades. És la situació que es produeix a Gas Natural, ja que Repsol compta amb una participació del 31% en el seu accionariat.

El portaveu d'economia del PP, Cristóbal Montoro, es va referir ahir a l'afer Repsol i va rebutjar que les empreses públiques inverteixin a Espanya. Montoro va voler fer un tomb polític a l'operació de Pemex i va argumentar que "un país que entra en eleccions ha de vetllar per l'evolució d'aquest tipus de moviments empresarials".

El representant del PP va afegir que ara "no és el moment" d'operacions empresarials en sectors com l'energètic i, malgrat que va apostar per la privatització del mercat, va destacar: "No podem caure en la ingenuïtat".

stats