AEROLÍNIES
Crònica 28/05/2011

La CNMV podria revisar el pes d'Iberia a Vueling

Durant la junta d'ahir, un accionista que va assegurar que parlava en nom d'un grup de minoritaris va anunciar que presentarà a la CNMV una sol·licitud perquè es revisi l'exempció d'opa sobre Vueling.

Ignasi Pujol
2 min
La CNMV podria revisar el pes d'Iberia a Vueling

Barcelona.En l'obertura de la junta d'accionistes de Vueling, el president de l'aerolínia, Josep Piqué, deia que es tractava de la junta més "normal" dels últims anys, un cop superats -aparentment- els conflictes accionarials, la greu crisi financera que va patir l'empresa el 2007 i la fusió amb Clickair.

Però no va regnar la normalitat que esperava Piqué. Jorge Cano Sanz, un accionista de la companyia que va assegurar que parlava en nom d'un grup de minoritaris, va fer ús de la paraula per qüestionar el paper d'Iberia en l'accionariat de Vueling. L'aerolínia espanyola va passar a controlar el 45,85% de Vueling després de la fusió. El grup es va beneficiar d'una autorització de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que l'eximia de llançar una opa sobre el 100% de Vueling (com seria preceptiu per a qualsevol companyia que sobrepassa el 30%).

Iberia va argumentar que el seu paper a Vueling es limitava al de soci industrial de referència i que en cap moment volia prendre el control de la companyia. Cano Sanz va preguntar ahir a Piqué si no era precisament això el que estava fent Iberia a Vueling. Segons Cano, antic dirigent del sindicat de pilots Sepla, "la junta de Vueling no pot ser sobirana sense l'aquiescència d'Iberia". Tret de la posició de referència d'Iberia, l'accionariat de Vueling està molt atomitzat. De fet, a la junta d'ahir hi havia representades un 54,4% de les accions.

Nefinsa, propietària d'Air Nostrum, era la segona accionista de Vueling fins al març, quan va vendre'n el 4,15% que tenia, tot i que encara conserva un lloc al consell. La resta del capital està molt diluïda entre inversors institucionals estrangers (23%), espanyols (13%) i altres de minoritaris (18%).

Acord a Madrid

Cano va anunciar que sol·licitarà a la CNMV "que revisi l'exempció d'opa" sobre Vueling. "Si Iberia vol Vueling, que se la quedi; però si no, que baixi del 30%", va afegir. L'accionista va assenyalar que l'acord pel qual Vueling alimenta determinades rutes d'Iberia a Madrid és més una solució per als problemes de rendibilitat d'Iberia que una oportunitat per a Vueling.

Piqué va respondre que l'operativa de Barajas resulta beneficiosa per a Vueling, ja que aspira "a ser alimentadora eficient i rendible de hubs intercontinentals". Sobre el pes d'Iberia al capital, Piqué va comentar que la participació de la companyia espanyola a Vueling "és coneguda, pública i notòria" des que es va dur a terme la fusió.

Respecte a l'exempció d'opa a Iberia, l'exministre va comentar que "el consell d'administració no té res a dir". El president va recordar que entre les condicions que va imposar la CNMV a Vueling per autoritzar la fusió hi havia la creació d'una comissió d'operacions vinculades que analitza tots els assumptes que poden suposar un conflicte d'interessos entre Iberia i Vueling i que defensa els interessos d'aquesta última companyia, de tal manera que aquestes decisions es prenen sense la presència dels consellers d'Iberia.

stats