ENERGIA NUCLEAR
Crònica 15/06/2011

El CSN qüestiona la gestió de la central d'Ascó

La central nuclear d'Ascó està sota la lupa. El CSN va qüestionar ahir la seva gestió en vincular la futura renovació de la llicència amb la cadena d'incidències que hi ha hagut les últimes setmanes.

C.a.
2 min
El CSN qüestiona la gestió de la central d'Ascó

BARCELONA.El vicepresident del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Luis Gámir, va afirmar ahir que l'organisme serà "més exigent que mai" en l'estudi i la proposta d'una eventual ampliació de llicència d'operacions a la central nuclear d'Ascó. Ho va justificar per l'elevat nombre de successos registrats a la central recentment. L'organisme regulador té com a data límit el 2 de setembre per enviar la seva proposta al ministeri d'Indústria, que és qui, en última instància, aprovaria que la central pogués seguir operant fins a un màxim de deu anys més. Previsiblement, el ple del CSN iniciarà l'estudi del document aquest mateix mes de juny, ja que les direccions tècniques ja hi estan treballant.

En els casos de renovacions de les llicències, normalment no s'acostuma a esgotar el termini, però el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha d'emetre un informe, recomanant o no la continuïtat d'Ascó, abans del dia 2 de setembre. Després serà el ministeri d'Indústria qui haurà de prendre la decisió definitiva. Malgrat que l'informe del CSN no és vinculant, seria estrany que el posicionament d'Indústria fos diferent del que prengués l'organisme regulador.

Un màxim de deu anys més

Les diferents direccions tècniques del CSN ja estan treballant en el document que previsiblement s'elevi a ple durant els pròxims dies. Segons Gámir, el període màxim de renovació que s'atorgaria seria de deu anys, tot i que, com en el cas de Garoña, el ministeri pot reduir o ampliar aquest període. Donades les circumstàncies, el vicepresident del CSN va insistir que seran "més exigents que mai". Un dels elements d'estudi seran el nombre de successos notificats en les últimes setmanes, que caldrà veure "com se solucionen". Sobre les possibles sancions per les faltes comeses, Gámir no dubta que se'ls aplicaran les que corresponguin, malgrat que no va voler donar-ne més detalls.

En aquesta mateixa línia, la directora tècnica de seguretat del CSN, Isabel Mellado, va afegir que l'elevat nombre d'incidents es deu al fet que estan "aflorant les deficiències o les pràctiques no totalment adequades". Des de l'incident de les partícules del 2007, va dir, el percentatge de successos ha incrementat i aquest és "l'indicador de canvi" cap a una actuació "completament transparent" perquè ja no es toleren "pràctiques deficients". Aquestes declaracions arriben després que l'última inspecció trimestral del CSN detectés una sèrie d'irregularitats com ara la presència de burilles de cigarrets a l'edifici de combustible de la nuclear.

stats