PACTES MUNICIPALS
Crònica 23/06/2011

La CUP s'apunta a la geometria variable

Roger Tugas
2 min
La CUP de Sant Celoni va decidir en una assemblea del 9 de juny que, a diferència del que va fer fa quatre anys, aquest cop no impediria l'alcaldia al PSC, primera força.

BARCELONADurant l'anterior mandat, quan la CUP encara no era decisiva en tants ajuntaments, la formació de l'esquerra independentista va facilitar l'alcaldia de CiU a Sant Celoni (Vallès Oriental) -tot i que el PSC era la primera força- i va votar la moció dels nacionalistes a Vilafranca del Penedès que va foragitar els socialistes del govern. Amb aquests precedents, corria la brama que la CUP pactaria sistemàticament amb CiU aquest cop.

Tanmateix, aquesta hipòtesi -que el portaveu de la formació, Marc Sallas, titlla d'"interessada"- ha quedat desmentida amb un simple cop d'ull al comportament postelectoral de la CUP: en la quinzena de municipis on ha estat decisiva per conformar governs, ha dirigit els pactes en totes direccions, i ha implicat totes les altres forces.

Les aliances les ha decidit en clau local, malgrat que ja tenia directrius nacionals genèriques, com primar el programa per sobre del repartiment de càrrecs i entrar a govern tan sols quan fossin la principal força del pacte. De fet, per primer cop en els últims mandats, la CUP ha assumit responsabilitats de govern, en sis municipis. En dos -Arenys de Munt (Maresme) i Viladomat (Alt Empordà)- havien estat la llista més votada i, en la resta -Navàs (Bages), Celrà (Gironès), Seva i Calldetenes (Osona)- van desplaçar la primera força a través de coalicions. I aquests acords inclouen en dues ocasions CiU i ERC i, en una, el PSC i un partit local. A Sant Pere de Ribes (Garraf) i Capellades (Anoia) no van poder tancar els pactes que buscaven.

Allà on era decisiva -i no primera força-, la CUP ha facilitat l'alcaldia per activa o per passiva en tres ocasions a CiU, en tres més al PSC, en una a ERC i, en una última, a un partit local. Geometria variable en estat pur. De fet, a Sant Celoni mateix, on es van repetir els resultats del 2007, aquesta vegada han apostat per abstenir-se i facilitar l'alcaldia al PSC, descontents amb la gestió de l'equip de govern de CiU.

Com a norma general, la CUP ha respectat la llista més votada, tot i que, en casos en què feia molt de temps que es mantenia una mateixa força al capdavant del consistori, ha optat per facilitar l'alternança. I el més perjudicat per aquesta circumstància ha estat CiU, que ha perdut tres municipis on era primera força per culpa de la CUP. A ERC li ha passat el mateix en un cas.

stats