EMPRESES
Crònica 09/11/2011

El Cacaolat es queda a casa

La decisió del jutge posa punt final al procés de venda de Cacaolat i garanteix que l'empresa seguirà a Catalunya. Damm i Cobega en seran els nous propietaris i lideraran un projecte ambiciós d'expansió.

Elena Freixa
2 min
El govern es felicita per un procés modèlic El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va repartir elogis a tots els implicats en la venda de Cacaolat i va assegurar que els nous propietaris aporten garanties per fer més gran aquesta empresa "icònica".

Barcelona.Els 130 milions d'euros que el grup cerveser i la concessionària de Coca-cola a Catalunya van posar damunt la taula per quedar-se Cacaolat han decantat la balança a favor seu. Com a nous propietaris de la marca de batuts, Damm i Cobega assumeixen el repte de reactivar l'empresa i convertir el Cacaolat en una marca internacional. La seva oferta, la més alta de les tres que van arribar a la pugna final (juntament amb Vichy Catalán i Central Lechera Asturiana), era la preferida dels administradors concursals. El pla de futur també era el millor, segons el comitè d'empresa.

Després de deu mesos trepidants, el jutjat mercantil número 6 de Barcelona va donar ahir per tancat el procés. El batut queda en mans d'una nova societat en què Damm i Cobega es repartiran a parts iguals el 98% del capital, mentre que el 2% restant serà propietat del grup inversor Victory. El directiu de Damm Francesc Lluch es perfila com a nou director general de Cacaolat, segons va avançar ahir Expansión, tot i que l'empresa no ho ha confirmat.

El projecte industrial que es desplegarà a partir d'ara està quantificat en més de 60 milions, principalment per traslladar la fàbrica del centre de Barcelona i reubicar-la a les antigues instal·lacions de Damm a Santa Coloma de Gramenet. La planta estarà en marxa el 2013 i s'hi traslladarà el 100% de la plantilla del Poblenou. A la fàbrica de Cacaolat de Saragossa s'hi invertiran uns quatre milions d'euros per reactivar-la. El centre està parat des de l'entrada en concurs de creditors i el centenar de treballadors estan afectats per un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal. L'aturada a Saragossa ha fet desaparèixer de les prestatgeries dels supermercats les ampolles de plàstic de litre i els tetrabrics petits de Cacaolat, una situació que podrà reconduir-se aviat, segons els sindicats.

Per quedar-se la unitat productiva, Damm i Cobega han pagat 75 milions d'euros, una suma que servirà per pagar als creditors de Cacaolat i cobrir els deutes hipotecaris.

La pugna amb Madrid

Amb el capítol de la venda tancat, ara només falta veure si a Madrid es conformaran amb els 35 milions d'euros que arribaran als creditors de Clesa, entre els quals figura l'Agència Tributària. El jutge mercantil 6 de Madrid va demanar, a instàncies dels creditors, que el procés de venda es dirigís des d'allà, ja que Clesa (propietària del 95% de Cacaolat) té un forat financer de més de 1.000 milions. El conflicte de competències entre jutjats podria anar a parar al Suprem si a Madrid el magistrat no desisteix d'aquesta petició d'acumular el procés.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va descartar ahir que el jutjat de Madrid actuï per entorpir un procés ja ha culminat amb èxit. "El vaixell ha arribat a bon port", va dir Mena, i va reivindicar el paper de tots els implicats, Generalitat inclosa, en el procés que ha permès que Cacaolat després de 30 anys torni a estar sota la batuta de grups catalans.

stats