Crònica 01/10/2011

La Caixa absorbeix Bankpime

La primera caixa catalana ha integrat Bankpime, l'únic banc amb seu a Catalunya que necessitava recapitalitzar-se. Els sindicats temen un excedent del 50% del centenar de treballadors en plantilla.

Toni Garganté
3 min

Barcelona.Bankpime va iniciar la seva última reestructuració coincidint amb la renúncia del seu president, Fèlix Millet, poc després que esclatés l'escàndol del Palau de la Música, el juliol del 2009. Amb el relleu en el càrrec de José Antonio Castro (del grup hoteler Hesperia), propietari del 18% del banc, l'entitat va iniciar un pla per reactivar el negoci. Però tot es va tornar a estroncar al cap de tres mesos, quan la Direcció General d'Assegurances (DGS) va intervenir Agrupació Mútua, que encara ara és el segon accionista del banc, amb una participació del 25%.

Per tot plegat, Bankpime ha maldat des de llavors per aconseguir una estabilitat accionarial que no ha aconseguit. Agrupació Mútua es va convertir en una pedra a la sabata i el principal accionista i soci financer, la portuguesa Banif (27,5% del capital), va intentar promocionar Bankpime com a pont per als inversors catalans al Brasil.

Amb tot, Banif va dubtar de desemborsar una ampliació de capital per equilibrar els comptes de l'entitat amb seu a Barcelona. I van arribar els problemes per a Banif, fruit de la crisi financera portuguesa. A principis d'aquest any va tirar la tovallola i la direcció de Bankpime va començar a buscar possibles compradors, mentre la DGS tampoc s'acabava d'aclarir sobre si es desprenia de la participació d'Agrupació Mútua. El grup veneçolà Bellosta va mostrar el seu interès, en una operació que tenia el compromís de José Antonio Castro. Però al final no es va tancar. Mentre, el Banc d'Espanya va donar a conèixer la llista d'entitats que necessitaven recapitalitzar-se, entre les quals hi havia Bankpime.

Ampliació

Ja a finals de l'any passat, el banc va aprovar una reducció i simultània ampliació de capital de 18,57 milions, a través d'una sèrie de dotacions que va recomanar l'entitat reguladora. Aquesta operació va comportar unes pèrdues de 29,5 milions d'euros el 2010, que van arribar als 38,5 milions després d'afegir-hi les de l'any anterior.

Tot plegat, si hi afegim les dificultats de finançament dels mateixos bancs amb l'actual crisi dels mercats, ha forçat la venda de l'entitat. És en aquest moment quan apareix La Caixa, que a través de CaixaBank s'ha convertit per segona vegada en l'últim any i mig en peça clau per rematar la reestructuració del sector a Catalunya. Primer va ser l'absorció de Caixa Girona el 2010, l'única de les 10 caixes que no havia trobat una fusió a la seva mida. Al final, l'entitat que presideix Isidre Fainé la va integrar.

Ahir, just abans que el governador Miguel Ángel Fernández Ordóñez donés a conèixer les últimes dades de reestructuració del sector, La Caixa va anunciar l'adquisició del negoci bancari i dels fons d'inversió de Bankpime per 16 milions, i amb efectes econòmics des de l'1 de setembre. L'operació representa que La Caixa es queda la cartera d'inversió creditícia de Bankpime (363 milions), la gestora de fons (400 milions gestionats), tots els dipòsits dels clients (436 milions), les 19 sucursals i el centenar de treballadors.

Precisament, el sindicat CCOO va emetre un comunicat en què denunciava que els serveis centrals de Bankpime han quedat fora de la compra, i que l'excedent de plantilla podria arribar al 50% dels 103 treballadors de la plantilla. En tot cas, l'operació beneficia CaixaBank, que incorpora un negoci de 1.200 milions "amb una bona situació de liquiditat, bon marge d'interessos i amb un impacte reduït en solvència", com remarcava el comunicat enviat. A més, el cost d'integració serà relativament petit, perquè Bankpime sempre havia fet l'esforç de mantenir una xarxa d'oficines reduïda. Amb la compra, CaixaBank assegura que els clients del banc comprat (creat el 1978 per Josep Jané Solà) "gaudiran d'una més gran gamma de serveis".

stats