RESULTATS
Crònica 05/11/2011

CaixaBank acabarà l'any amb un estancament del nivell de crèdit

CaixaBank acumula un augment del 3,1% dels crèdits a la clientela entre el gener i el setembre. Però trimestre passat la formalització de préstecs ha caigut un 0,8% i preveu acabar l'any a un nivell pla.

Toni Garganté
2 min
Isidre Fainé exercint de president de la Confederació Espanyola de Directius ahir a la inauguració d'un congrés a Bilbao.

BarcelonaL'entitat que agrupa el negoci bancari de La Caixa ja ha notat l'alentiment de l'activitat econòmica en el tercer trimestre de l'any. Entre el juny i el setembre els crèdits als seus clients es van situar en 181.671 milions d'euros, cosa que va significar una reducció del 0,8% sobre el nivell del primer semestre, segons les dades dipositades a la CNMV.

Fonts de CaixaBank van explicar ahir que aquesta situació s'agreujarà en l'últim tram d'enguany. Com que el que s'ha acumulat en els nou primers mesos mostra un creixement encara vigorós del 3,1%, "és possible que s'acabi l'any en un nivell pla pel que fa al comportament del crèdit". Les mateixes fonts van assegurar que les noves exigències de capital europees (CaixaBank és una de les cinc entitats financeres espanyoles que ha de tenir un Tier 1 del 9% el juny del 2012) afectaran encara més aquesta tendència general de restringir el crèdit. Amb tot, van afegir que aquest no és el cas de CaixaBank, perquè manté un nivell prou folgat de liquiditat (20.152 milions d'euros) per afrontar els venciments de deute de l'any que ve (2.560 milions) i perquè podrà assumir de manera interna els 602 milions que li falten per arribar al 9% de capital.

Durant els primers nou mesos de l'any els recursos de clients van créixer un 4,4%. El volum de negoci va augmentar un 3,8%, fins als 428.196 milions. Les comissions van evolucionar de manera positiva (+7.9%), les depeses van caure un 3%, mentre que els ingressos per participades van incrementar-se un 43%. Malgrat aquests avenços, el benefici entre el gener i el setembre va caure un 16,6%, fins als 845 milions, a causa de les elevades dotacions realitzades d'un total de 1.953 milions.

A més, CaixaBank ha comptabilitzat sanejaments addicionals per 159 milions per la participació del 10% que manté a l'entitat austríaca Erste Bank, i uns altres 74 milions derivats de la reorganització interna.

La morositat va créixer el setembre fins al 4,65%, amb una cobertura del 65%. L'entitat va reduir l'exposició a promotors en un 21% des del desembre del 2008 i el 9,7% en els últims nou mesos. Amb tot, gairebé s'han duplicat els crèdits considerats dubtosos (subestàndard), i s'han situat en els 3.054 milions. Així, la cartera de promotors s'ha reduït i ha passat de 20.547 milions a 15.332 milions. La tendència dels mesos vinents se centrarà en un creixement de la morositat.

stats