CRISI FINANCERA
Crònica 25/11/2011

CaixaBank descarta comprar la CAM i deixa el BBVA com a favorit

CaixaBank es retira de la subhasta de la CAM, tot i que ha enviat una carta al Banc d'Espanya en què s'ofereix per quedar-se alguns actius. El BBVA i Banc Sabadell apareixen ara com les millors opcions.

Salva Almenar
2 min
L'entitat que presideix Isidre Fainé des de les torres negres de la Diagonal ha descartat optar a la privatització de la CAM.

VALÈNCIA.La venda de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) arriba a la seva recta final. Ahir es complia el termini per a la presentació de les ofertes per adquirir la caixa alacantina, i en un termini d'uns deu dies el Banc d'Espanya pot anunciar qui es queda finalment l'entitat. El seu comprador sortirà, previsiblement, del duel entre el BBVA i el Banc Sabadell.

CaixaBank va decidir ahir no presentar oferta vinculant, tot i que va enviar un escrit al Banc d'Espanya en què argumentava que sí que estaria interessada a quedar-se amb alguns actius de la caixa alacantina, segons van explicar fonts coneixedores de la subhasta. Altres portaveus del sector van explicar que el Banco Santander tampoc ha presentat oferta. Això vol dir que el BBVA i el Banc Sabadell en última instància serien els més ben situats per quedar-se amb la CAM. Tot i que el banc d'Espanya ha millorat progressivament les condicions de compra de la CAM, que acumulava unes pèrdues de 1.700 milions fins al setembre, els potencials compradors temen els entrebancs immobiliaris que poden sorgir en un futur.

El mateix banc regulador ja va retardar la subhasta de la CAM al mes d'octubre perquè les ofertes no cobrien les expectatives i perquè els ofertors demanaven que se segreguessin els actius tòxics en un banc dolent. Així han hagut de millorar també les condicions de la venda per atreure els pesos pesants del sistema financer. El nivell de morositat de la CAM arriba al 20%.

Crèdits de 100 milions

Per la seva banda, l'informe del govern corporatiu del Banc de València, l'altra entitat local intervinguda recentment, ha revelat que el 2010 l'entitat va concedir crèdits per valor de 100 milions d'euros als membres del consell d'administració. El màxim òrgan de govern estava compost per 14 consellers que van percebre com a sou un total d'1,97 milions d'euros, que representen el 2,9% del benefici de la societat. A més, el consell no sotmetia a la junta general d'accionistes la seva política de retribucions.

Després de la suspensió de la seva cotització en borsa dilluns, ahir les accions del Banc de València van tornar al parquet. Al final de la sessió van acumular una caiguda del 28% respecte al preu que marcaven quan van ser suspeses. El valor ja va arrencar la jornada amb una forta caiguda, des dels 0,705 euros de l'obertura fins als 0,53 euros registrats a la subhasta de tancament.

stats