Crònica 08/10/2011

CaixaBank endarrereix uns bons que coincideixen amb els de la Generalitat

T.g.
2 min

Barcelona.Un portaveu de CaixaBank va confirmar ahir que l'entitat ha endarrerit una emissió de bons a cinc anys de 1.500 milions d'euros, sense valorar-ne la raó. Fonts del sector van assegurar que el banc que presideix Isidre Fainé ha pres aquesta decisió per l'anunci del Govern d'emetre entre 3.000 i 4.000 milions en bons per a particulars a un i dos anys. El tipus d'interès que la Generalitat paga és del 4,75% els primers 12 mesos, un percentatge que arriba al 5,25% en el cas del termini a dos anys.

El banc de La Caixa oferia en la seva oferta de bons, a través de la xarxa d'oficines, un tipus d'interès del 5,95% a cinc anys, molt poc per sobre del que el departament d'Economia de l'administració catalana pagarà pels bons a dos anys. A més, el període de comercialització d'ambdues operacions coincidia, ja que la Generalitat preveu vendre els bons entre el 24 d'octubre i el 14 de novembre. En tot cas, el mateix portaveu de CaixaBank es va limitar a argumentar que "estem estudiant altres alternatives" per finançar l'entitat.

Guerra de passiu

L'emissió de deute és una pràctica estesa entre les entitats financeres, que necessiten captar els diners dels seus clients, especialment en moments com els actuals, en què el mercat interbancari és gairebé inexistent. Per aconseguir incrementar els seus fons, les entitats han d'oferir tipus d'interès cada cop més elevats, una situació que s'anomena guerra del passiu.

El Banc d'Espanya ha intentat limitar aquesta mena de pràctiques, que redueixen la solvència de les entitats, perquè ofereixen altes remuneracions. En aquest sentit, la mateixa Generalitat ha hagut d'augmentar els tipus d'interès que preveia pagar inicialment per garantir l'èxit de l'operació. Per compensar-ho, ha negociat la reducció de les comissions que cobren els bancs col·locadors de les emissions.

stats