REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Crònica 14/03/2012

CaixaBank mou fitxa per absorbir Banca Cívica

CaixaBank estudia comprar Banca Cívica. L'anàlisi és preliminar, però ja explora els comptes de l'entitat andalusa. Si l'operació avança, l'entitat resultant serà la primera en actius al mercat espanyol.

Toni Garganté
3 min
CaixaBank mou fitxa per absorbir Banca Cívica

BARCELONA.L'entitat que presideix Isidre Fainé ha fet el pas en el ball de fusions iniciat fa unes setmanes amb l'anunci de la integració d'Ibercaja amb Caja3 i la més recent del BBVA amb la catalana Unnim. Fins ara, CaixaBank havia quedat fora de les grans operacions d'integració (malgrat la compra de Bankpime i Caixa Girona). Ahir, CaixaBank i Banca Cívica (la suma de Caja Navarra, CajaCanarias, Caja Burgos i Cajasol) van enviar els comunicats respectius a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en què anunciaven de manera pactada que estudien la seva fusió.

En la nota, també van destacar que "analitzen diferents operacions", però en tot cas, ja han iniciat el procés inicial de compra anomenat due diligence, que significa que les dues entitats ja han creuat els comptes i els balanços per examinar-los. El comunicat va acabar deixant clar que no s'ha pres cap decisió per part dels consells d'administració. A la pràctica, la missiva enviada a la CNMV (que no va suspendre les cotitzacions a borsa) va servir per aclarir als mercats que CaixaBank ha entrat en el joc de fusions, segurament per descartar definitivament una operació de gran calat amb Bankia, segons van assegurar fonts del sector.

De fet, si la integració amb Banca Cívica (que compta amb uns actius de 72.000 milions d'euros) va pel bon camí, l'entitat resultant se situarà com la primera en el mercat espanyol en actius (vegeu el quadre de la dreta), per davant de la suma del BBVA i Unnim. La digestió de Banca Cívica per part de CaixaBank tindria un cost bastant més elevat pel que fa a capital que les entitats de Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) recentment adjudicades a Banc Sabadell (CAM) i BBVA (Unnim). En aquests últims dos casos, el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) ha garantit l'èxit de les subhastes perquè ha assumit la majoria dels costos de digerir els actius tòxics immobiliaris.

Entitat sana

En canvi, Banca Cívica és una entitat sana, però que necessita sanejar 2.031 milions aquest any, segons els paràmetres de la reforma financera. Aquest termini s'amplia a dos anys si les entitats emprenen integracions. A més, tot i els 183 milions d'euros de benefici net que va registrar el 2011, l'entitat andalusa podria generar pèrdues el 2012. CaixaBank compta amb uns marges molt més folgats, amb unes necessitats de sanejament de 4.000 milions dels quals només li queden pendents per formalitzar 600 milions.

L'interès de CaixaBank per Banca Cívica se centra en la seva àrea d'influència, centrada a Andalusia especialment. De fet, a l'entitat amb seu a la Diagonal de Barcelona també li interessa créixer a Galícia, on el FROB preveu subhastar Novacaixagalicia, i fins i tot a llevant, amb Banco Valencia. Pel que fa a l'altra cara de la moneda, Banca Cívica està oberta a un ventall de fusions més ampli, que es concentra a integrar-se amb altres entitats mitjanes com Ibercaja, que ja ha fet el pas d'entendre's amb Caja3, just abans de perdre el combat per Unnim.

CaixaBank ja ha revelat les seves intencions i ara només falta que ho faci Banco Santander, i en menor ordre Bankia. De les sis entitats anomenades sistèmiques (les que tenen més de 100.000 milions en actius), totes menys el banc d'Emilio Botín han anunciat una operació d'integració. A més de les ja esmentades de BBVA, CaixaBank, i Banc Sabadell, cal sumar la fusió de Banco Popular amb el Pastor. El cas de Bankia pot ser una mica més complicat, perquè al ministre d'Economia, Luis de Guindos, no li acaba d'agradar que una entitat que ha rebut diners públics pugui prendre la iniciativa en una operació corporativa. Això és el que li va passar precisament amb Unnim. L'entitat que presideix Rodrigo Rato va topar amb la negativa del ministeri per presentar una oferta per un banc en mans públiques.

Bankia ven BME

D'altra banda, Bankia va anunciar ahir que ha encarregat a UBS i a la pròpia Bankia Bolsa la col·locació accelerada de la participació del 4,1% de Bolsas y Mercados Españoles (BME) entre inversors institucionals. A preus de mercat, l'operació, que s'emmarca en el pla de venda d'actius, pot reportar uns ingressos de 70 milions, segons Efe.

La mateixa entitat va comunicar ahir que ha captat 4.000 milions en pagarés durant els últims cinc mesos. L'emissió forma part del programa de pagarés aprovat pel consell d'administració de 5.000 milions i que va ser registrat al juliol a la CNMV. La rendibilitat de l'emissió depèn del termini i la inversió duta a terme i el nivell de vinculació del client.

stats