REORGANITZACIÓ BANCÀRIA
Crònica 25/03/2012

CaixaBank diluirà el pes internacional amb Banca Cívica

La suma de CaixaBank i Banca Cívica formaria una entitat amb la pràctica totalitat dels beneficis en el mercat espanyol. En canvi, la mitjana del sector ja situa el 59% dels guanys a l'estranger.

Toni Garganté
2 min
A poc a poc, CaixaBank vol replicar a la resta d'Espanya la quota de mercat que té a Catalunya, on controla un 50% del negoci. Amb la possible compra de Banca Cívica, l'opció de fusionar-se amb Bankia s'allunya.

BARCELONALa nova entitat que sorgirà de la unió de CaixaBank i Banca Cívica serà líder del sector a Espanya, amb uns actius de 351.000 milions d'euros. La seva exposició en el mercat espanyol serà molt elevada, ja que la pràctica totalitat del benefici de CaixaBank vindrà de l'activitat comercial domèstica i de les participades, mentre que el 59,3% de la mitjana del sector bancari espanyol ja prové de les filials a l'estranger.

Segons dades de la patronal AEB corresponents al tercer trimestre del 2011, els resultats consolidats del sector financer van baixar un 15,4% (9.328 milions), percentatge que es duplica a la baixa fins al 33%, si tenim en compte només les matrius espanyoles i si traiem els negocis no bancaris. Així doncs, la rendibilitat del negoci a l'estranger va ser clarament més elevada a les filials internacionals durant l'any passat.

La diferència de CaixaBank encara és més alta si ho comparem amb els dos bancs més grans fins ara: BBVA i Banco Santander. El primer concentra només el 20% del seu negoci a Espanya, i fins i tot l'activitat a Mèxic ha passat pel davant, amb un 30% del total. La diversificació de mercats ha estat una constant els darrers 15 anys, estratègia similar a la que ha fet servir el Santander. El Brasil i Mèxic representen el 28% i el 10% del benefici, respectivament. També és veritat que aquesta implantació internacional va donar molts problemes a aquests dos bancs fa uns anys, segons van manifestar fonts del sector.

El fort arrelament de CaixaBank al mercat català i espanyol també s'assembla al de Bankia i al de la resta de les entitats que provenen d'antigues caixes. Les mateixes fonts asseguren que el creixement d'aquestes entitats ha estat limitat i ha començat tard. Amb tot, qui ho ha intentat amb més intensitat darrerament ha estat precisament La Caixa, primer amb Criteria i ara amb CaixaBank.

El banc que presideix Isidre Fainé i dirigeix Joan Maria Nin va obtenir l'any passat 913 milions d'ingressos de la cartera de participades de serveis (pel 4,5% de Telefónica i el 12,8% de Repsol) i de les financeres internacionals: el 20% de GF Inbursa (Mèxic); el 30,1% de Banco BPI (Portugal); el 17% de Bank Of East Asia (Hong Kong i la Xina); el 9,8% d'Erste Bank (Austria); el 20,7% de Boursorama (França). Aquests dividends van venir molt majoritàriament de Telefónica i Repsol. És més, les participades bancàries descrites van necessitar uns sanejaments de 360 milions.

L'elevada presència de CaixaBank al mercat espanyol no nega la lògica de l'adquisició de Banca Cívica. De fet, CaixaBank buscava créixer als mercats on és present l'entitat andalusa i també a Galícia, on encara s'ha de subhastar NovacaixaGalicia. L'entitat vol replicar a poc a poc la quota de mercat que manté a Catalunya, que arriba al 50% del mercat.

D'altra banda, amb l'absorció de Banca Cívica, CaixaBank allunya una fusió amb Bankia i compleix davant el ministeri d'Economia. Altres entitats han fet el mateix. BBVA s'ha quedat amb Unnim per un euro, ha augmentat la quota a Catalunya i ja ha fet la seva contribució en la consolidació del sector bancari. Banco Santander encara no ha fet cap pas.

stats