REFORMA FINANCERA
Crònica 24/03/2011

Caixes: 52.000 milions de devaluació d'actius

El procés d'integració de les caixes ha dut al reconeixement de 22.000 milions d'euros en minusvàlues patrimonials i 30.000 milions en provisions per cobrir el deteriorament d'inversions des del 2008.

Ariadna Carbonell
2 min
Caixes: 52.000 milions de devaluació d'actius

Barcelona.Com a prèvia a la cimera que comença avui a Brussel·les i pocs dies abans que les caixes presentin al Banc d'Espanya els seus plans de recapitalització -dilluns que ve-, el regulador espanyol va presentar el seu diagnòstic del procés d'integració i reestructuració del sector. Com a primera conclusió, l'entitat dirigida per Miguel Ángel Fernández Ordóñez destaca que les fusions de caixes han portat al reconeixement de minusvàlues patrimonials per valor de 22.000 milions d'euros, que se sumarien als 30.000 milions provisionats per fer front al deteriorament dels seus actius -bàsicament immobiliaris-. En total, la pèrdua de valor de les inversions de les entitats en els últims tres anys s'enfilaria fins als 52.000 milions d'euros.

El Banc d'Espanya destaca que el procés d'integració que viu el sector corregeix la "fragmentació excessiva" i hi posa números: de 45 caixes s'ha passat a 17. Aquestes entitats han passat a tenir, de mitjana, una xifra d'actius totals de 76.000 milions d'euros, mentre que abans de la reestructuració era de 29.000 milions. Les fusions també permetran posar fil a l'agulla per solucionar el problema d'excés de capacitat d'oficines i empleats de les entitats. El regulador estima que els processos engegats suposaran retallades d'entre el 10% i el 25% del nombre de sucursals bancàries, i entre el 12% i el 18% de les plantilles. Aquestes reestructuracions previstes se sumen a les que les caixes ja han dut a terme en els últims mesos: les entitats s'han desprès d'un 5% de les seves oficines i un 4% dels treballadors des del 2008.

Fusió de les caixes basques

El procés d'integració del sector encara no està, ni de bon tros, tancat. Després d'anys de discussions, ahir les tres caixes basques van comunicar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que inicien els tràmits per integrar-se sota la fórmula del sistema integral de protecció (SIP). D'aquesta manera, la BBK biscaïna, la guipuscoana Kutxa i l'alabesa Vital demanaran una fitxa bancària conjunta, però mantindran les marques i els òrgans de govern de cada entitat.

D'aquest procés en naixerà una entitat, amb uns actius valorats en 80.000 milions d'euros, la qual cosa la convertirà en el quart grup d'estalvis del país, per sota de Bankia, La Caixa i Banco Base, i al mateix nivell que la fusió de Caja Duero-España i Unicaja. BBK, Vital i Kutxa tenen una situació de solvència totalment sanejada. Les tres entitats superen les exigències de core capital del 10% que sol·licita a les caixes el nou decret del govern espanyol.

stats