ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 22/11/2011

Camacho avisa CiU: "El PP sí que és decisiu a Catalunya"

CiU ha guanyat però no és decisiva a Madrid com sí que ho és el PP a Catalunya. Aquesta és l'advertència que llancen els populars catalans a Artur Mas, que no estan disposats a ajudar el Govern "a canvi de res".

Sara González
2 min
Alícia Sánchez-Camacho amb Soraya Sáenz de Santamaría i Cristóbal Montoro ahir al consell executiu del PP a Madrid.

BARCELONA.El PP ha fet curt a Catalunya amb 11 diputats, però amb Mariano Rajoy a la Moncloa se sent igualment legitimat per plantar cara i forçar el pols amb CiU. La líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va reconèixer ahir la victòria dels convergents, però va voler frenar la seva eufòria amb una advertència clara i contundent: "CiU no és determinant en la governabilitat d'Espanya i el PP sí que ho és en la governabilitat de Catalunya".

Avortar la reivindicació del pacte fiscal és al capdamunt de l'agenda del PP i, per fer-ho, estrenyerà fort el tendó d'Aquil·les d'Artur Mas: els sis diputats que li falten per tenir la majoria al Parlament. La líder del PP va assegurar ahir que el seu partit seguirà sent "crític i exigent" amb el Govern i li recordarà que la màxima prioritat és la reducció de l'atur i la creació d'ocupació, però va anar més enllà i va afegir que, tot i que serà "dialogant" la seva responsabilitat no serà, a partir d'ara, "sense res a canvi".

Que Rajoy sigui president envalenteix els populars catalans, que s'erigeixen com els "interlocutors" de Madrid amb Catalunya. De fet, Camacho va recordar que aquestes han estat unes eleccions generals i que els 16 diputats que ha aconseguit CiU al Congrés no milloren en res el seu govern en minoria. Els populars entenen que, després d'encaixar la tercera gran derrota consecutiva, el PSC "s'ha quedat sense estratègia d'oposició al Parlament" i que, per tant, el PP, que ja ha exercit fins ara com a soci preferent de Mas, es consolida com "la força més important que dóna suport al Govern" i la que millor pot resoldre l'encaix de Catalunya a l'Estat.

De fet, conscient que al Parlament CiU també pot estendre la mà a ERC per aprovar qüestions cabdals com els pressupostos, Camacho va insistir que el PP es consolida al tercer lloc del podi català lluny del suport que han obtingut els republicans i els ecosocialistes. A més, els populars tenen també en la negociació parlamentària la coartada de l'Ajuntament de Barcelona, on Xavier Trias no arriba a la majoria sumant amb ERC i, per tant, només pot recórrer al PP.

La fita frustrada de l'era Aznar

El cap de llista del PP per Barcelona, Jorge Fernández, va fer ahir un exercici d'autocrítica. Va admetre que per als populars catalans "l'anhel" era arrodonir el triplet electoral igualant, almenys, els 12 diputats que va aconseguir l'any 2000 Josep Piqué amb la majoria absoluta de José María Aznar. Però ni van aconseguir aquesta fita ni tampoc la de treure senadors per elecció directa. "Ens ha faltat una mica", va dir. Malgrat tot, va argumentar que les circumstàncies del 2000 i les d'ara no eren "les mateixes", ja que aleshores el PP venia de quatre anys governant i de fer "repuntar el país d'una crisi" mentre que ara carregava sobre l'esquena "vuit anys d'oposició, un Pacte del Tinell i una CiU anant al notari".

Davant les veus crítiques amb els resultats del PP a Catalunya, Fernández va reivindicar que dels 500.000 vots que els populars han guanyat arreu de l'Estat respecte al 2008, uns 100.000 -el 20%- provenen de Catalunya. Va destacar que, en tot cas, aquestes eleccions han servit per trencar "l'anomalia catalana" retallant contundentment la distància amb el PSC. "Catalunya no podia ser el forat negre que impedís guanyar unes generals", va dir Fernández. Tot i això, apuntaven a molt més.

stats