Crònica 15/01/2012

Camacho aplana el camí per votar els comptes

El PP ha aclarit que no presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos, mentre que el PSC ha anunciat que sí que ho farà. ERC prendrà avui una decisió, tot i que cada cop es veu "més lluny" del Govern.

Sara González
2 min
Alícia Sánchez-Camacho amb el ministre Jorge Fernández, ahir, a la reunió del comitè executiu i la junta directiva del PP.

BARCELONAMalgrat els esforços de CiU per fugir d'una nova fotografia en solitari amb el PP, els populars són, ara per ara, els únics que li aplanen el terreny per tirar endavant el seu programa. Després del sí de CiU a les mesures anticrisi de Mariano Rajoy, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va anunciar ahir que no presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos del 2012. Sí que la presentarà, en canvi, el PSC, mentre que ERC decidirà en les pròximes hores si estén o no la mà al Govern en matèria econòmica. Si les negociacions amb els republicans no prosperen, Artur Mas i els populars tornaran a anar de bracet, precisament l'escenari del qual CiU intenta fugir.

Tot i que en un gest de "responsabilitat" no esmenaran totalment els comptes, la líder del PP va descartar votar a favor d'uns pressupostos que no són seus i va advertir que el seu partit negociarà "aferrissadament" amb el Govern per "corregir i rectificar" uns comptes que són "d'ajustos i no de reactivació econòmica". En aquest sentit, va reiterar que els populars estan valorant la retirada de l'esmena a la totalitat de la llei d'acompanyament dels pressupostos sempre que el Govern estigui disposat a modificar la taxa turística i l'euro per recepta.

El PSC, en canvi, no veu una possibilitat d'entesa amb uns comptes que no són "útils per a la reactivació econòmica, la creació d'ocupació ni el manteniment dels serveis públics bàsics", i que, a la vegada, no contenen un "repartiment equitatiu dels sacrificis que s'han de fer" davant de la greu crisi. CiU, que anhela aprovar els pressupostos amb un suport que vagi més enllà del PP, estarà pendent de la decisió que ERC prendrà en les pròximes hores. Fonts dels republicans asseguren que avui es tancaran contactes amb el Govern, però que estan més a prop de presentar una esmena a la totalitat que de facilitar el tràmit.

Sigui com sigui, Camacho ha estat la primera a marcar territori. "Mas té en el PP el seu màxim aliat", va assegurar la dirigent popular, que va recordar al president de la Generalitat que ella té un paper clau per garantir bones relacions entre el Govern i la Moncloa. De fet, Camacho va reivindicar la feina que estan fent els populars catalans traslladant a Madrid els problemes que pateix Catalunya i "l'asfixia" econòmica a la qual està sotmesa.

Interlocutors determinants

En la primera reunió del comitè executiu i la junta directiva després d'uns nomenaments que han dotat d'un poder històric els populars catalans -Jorge Fernández és ministre, Jorge Moragas i José Luis Ayllón són secretaris d'estat i Dolors Montserrat és vicepresidenta del Congrés, entre d'altres-, Camacho va anunciar que la seva interlocució serà clau perquè el Consell de Política Fiscal i Financera de dimarts prengui alguna decisió per millorar la liquiditat de la Generalitat. El pagament de la disposició addicional tercera i del fons de competitivitat són figues d'un altre paner. Camacho es va comprometre a treballar perquè aquests diners es rebin, però quan hi hagi diners a la caixa, perquè ara toca batallar contra "l'herència enverinada" del PSOE.

stats