EL PP DE CATALUNYA MARCA PERFIL
Crònica 18/01/2011

Camacho es desmarca ara d'Aznar i defensa el mapa competencial

El PP busca ser decisiu a Catalunya i vèncer el 22-M, quan es dirimiran 13 governs autonòmics. Camacho i Rajoy matisen el llegat recentralitzador d'Aznar, que qüestiona els ens pels quals ells lluiten.

R. Tugas / M. Codolar
2 min
Camacho va presidir ahir una reunió amb els líders territorials del PP a Catalunya per començar a preparar unes eleccions municipals en què el seu partit vol créixer.

Barcelona/MadridL'expresident del govern espanyol, José María Aznar, s'havia acostumat a opinar, influir externament en la direcció del PP i fins i tot a censurar el rumb del seu nou líder, Mariano Rajoy, sense rebre cap resposta. Tanmateix, aquesta carta d'infal·libilitat de qui representa un dels sectors més conservadors del partit pot estar caducant i els seus nous líders, després d'iniciar una neteja interna dels acòlits d'Aznar, es veuen forts per desmarcar-se d'ell en públic.

Així, mentre l'expresident espanyol convidava Rajoy a rearmar un Estat "ara marginal" si governa a partir del 2012, la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, es va comprometre ahir a defensar "aferrissadament les competències de Catalunya". Després de portar la seva formació a ser la tercera força al Parlament, la diputada i senadora es marca com a objectiu influir en l'executiu d'Artur Mas. Tanmateix, per fer-ho, sap que ha d'enterrar els discursos més virulents contra l'autogovern que en un passat van foragitar el PP de la centralitat política i ara defensa un Estatut que, als seus ulls i als del TC, és plenament constitucional. "L'organització de l'estat autonòmic té bona salut i ara cal mantenir-lo i reforçar-lo", va sentenciar.

Els únics problemes del marc actual, segons la líder conservadora, són els excessos en el dèficit causats per la mala gestió i, en el cas concret català, el malbaratament per la duplicitat de tasques entre consells comarcals, províncies, el Govern i les futures vegueries. Per salvar aquests deficiències, el PP portarà al Parlament una llei d'estabilitat pressupostària i un pla de reordenació administrativa que "no malmetrà cap competència autonòmica".

Camacho vol retallar... a Madrid

Paradoxalment, i després de defensar sense arestes el cafè per a tothom, Camacho va apuntar a Madrid i va instar a reduir l'estructura de ministeris que, com Sanitat o Cultura, estan buits de competències.

Camacho va mostrar-se confiada sabent que poc abans Rajoy també havia contradit Aznar en reconèixer les bondats d'un model d'estat que ha permès singularitzar territoris i acostar l'administració a la gent. Per això, el cap de l'oposició va dir que "no" s'ha de reformar ni "fer una esmena a la totalitat" al sistema autonòmic sinó "fer passos cap al possible i el que és bo".

La primera reforma que proposa és també una nova llei d'estabilitat, en el seu cas estatal, per posar sostre a la despesa de les autonomies. Alhora proposa una llei d'unitat de mercat, una "legislació bàsica" comuna per a totes pel que fa a matèries com el medi ambient, els horaris comercials, el transport o la sanitat, perquè "no pot ser que a una comunitat una operació sigui gratuïta i a una altra s'hagi de pagar". Així, el líder del PP refusa qüestionar la capacitat de gestió (una altra cosa és la decisió en les polítiques concretes) d'unes autonomies que busca governar a partir del maig.

Dins el PP hi ha divisió d'opinions sobre fins on radicalitzar el missatge. Els arguments conciliadors contrasten amb el seguidisme d'Aznar que va demostrar la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal. Va dir que comparteix les declaracions de l'expresident espanyol perquè "l'actual funcionament de l'estat de les autonomies no se sosté" i va repetir les seves paraules conforme al fet que "l'Estat no dóna per tenir 17 comunitats tal com estan funcionant avui".

stats