Crònica 29/09/2011

Camacho evita el xoc i se centra en l'economia

El debat entre Sánchez-Camacho i Artur Mas transcorre sense estridències i actitud de col·laboració. Mas, però, ha de suportar que la seva sòcia li critiqui, precisament, les retallades socials.

Oriol March
2 min

Barcelona.La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va centrar en la reactivació econòmica i la creació de llocs de treball la seva intervenció en el debat de política general. Tot i assegurar que "Catalunya està pitjor que fa un any", Sánchez-Camacho va mantenir un to constructiu que només va abandonar a l'hora de criticar la "transició nacional" de Mas. "Quan parla en aquests termes, això el converteix en el president d'alguns, no de tots els catalans", li va retreure.

El to amable de la seva intervenció va desembocar en la promesa que Mariano Rajoy, si guanya les eleccions del 20-N i governa, escoltarà la proposta de pacte fiscal de CiU. Sempre que hi hagi "lleialtat recíproca i responsabilitat recíproca", va concretar Sánchez-Camacho, abans d'admetre que Catalunya necessita més bon sistema de finançament.

Camacho va treure pit de la seva condició de soci preferencial de CiU. "Si el PP no hagués permès l'aprovació dels comptes, ara aniríem cap a unes eleccions anticipades", va dir. També va reclamar acabar amb les subvencions "supèrflues", però no va demanar, com ha fet en reiterades ocasions, que es reorientés de manera immediata el sistema de delegacions exteriors de la Generalitat. Això sí, es va permetre el luxe de criticar les retallades en serveis socials, tot i haver votat els pressupostos.

En llengua, als antípodes

Artur Mas va agrair en el torn de rèplica l'ajuda del PP per aprovar els pressupostos, tot i que va reconèixer que el seu partit i els populars estan "als antípodes" en qüestions com la llengua. Camacho, per cert, no en va fer bandera. Va parlar poca estona en castellà i va demanar al Govern que compleixi les sentències, com ja ha fet anteriorment, però no va posar-ho com a condició per a possibles pactes. Del futur de les corrides ni en va parlar. La predisposició a pactar els comptes del 2012 continua intacta.

stats