EMPRESES
Crònica 02/04/2012

La Cambra de Comerç de Barcelona tanca el seu arxiu històric

La Cambra de Comerç de Barcelona ha tancat el seu arxiu històric. La mesura s'ha pres com a coneqüència de l'aplicació de l'ERO que el 2011 va afectar la meitat de la seva plantilla.

Albert Balanzà
2 min
Miquel Valls,   president de la Cambra de Comerç de Barcelona.

BARCELONAL'arxiu històric de la Cambra de Comerç, un retrat impressionant de la vida empresarial i social de Barcelona i Catalunya des del 1886 fins a l'actualitat, va obrir portes per última vegada el 24 de desembre de l'any passat. Aquell dia va ser l'últim a la casa de la responsable de l'arxiu, Maria Pont, que va atendre ja fora de servei un parell de treballs sobre tesis doctorals i va entregar les claus al president de l'entitat, Miquel Valls. "Sé que el president trobarà una solució", assegura Pont tres mesos després d'aquella dolorosa mesura sobre un servei de documentació que ella va tirar endavant durant 29 anys.

"L'arxiu tenia un prestigi impressionant a Europa", diu l'exresponsable del servei. En aquestes últimes setmanes, el que es trobaven que no podien consultar-lo no rebien gaires explicacions del que havia passat, però a poc a poc s'ha anat aclarint públicament la situació. "L'arxiu està tancat", deia fa uns dies la centraleta de la Cambra a preguntes d'un usuari. "L'han tancat perquè no hi ha ningú", reblava una portaveu coneixedora del procés.

La Cambra de Comerç de Barcelona va anunciar el passat 7 de juny del 2011 que estava negociant un ERO que afectava 100 dels 175 treballadors en plantilla. Aquell procés es va tancar a finals de juliol però en alguns casos, com el de l'arxiu, es va allargar fins a finals d'any. La cambra va ser una de les primeres institucions del seu àmbit que va afrontar una reducció de personal des de la supressió de l'obligatorietat de les quotes camerals. Les tres persones implicades en l'arxiu històric, la responsable, una ajudant i el responsable de cultura de l'entitat, van estar entre els afectats per l'expedient de regulació.

No es farà cap trasllat

L'arxiu històric de la Cambra, tancat amb pany i clau i sense possibilitat de consulta ("està prohibidíssim entrar-hi si no hi ha un responsable", adverteix Pont), no té previst cap trasllat, fusió o absorció per part de cap altra entitat, segons apunten totes les fonts consultades com a resultat de les converses mantingudes aquests mesos amb la presidència de la Cambra. Però el resultat és que ningú pot regirar valuosos papers que retraten els moviments de la burgesia o dels episodis històrics que van esdevenir-se, per exemple, durant la Setmana Tràgica. Sempre des del punt de vista de la patronal, esclar.

stats