IMPULS A LA TRANSICIÓ
Crònica 16/09/2011

Cameron i Sarkozy, a Líbia

Rod Nordland
3 min
Escenificar una aliança El president francès, Nicolas Sarkozy; el cap del CNT, Mustafà Abdel Jalil, i el primer ministre britànic, David Cameron, Ahir a Trípoli.

The New York Times / TrípoliEls líders de França i de la Gran Bretanya van fer una visita triomfal i fortament custodiada a Líbia amb l'objectiu de reforçar els nous líders de la revolució arribats al poder amb l'ajut de l'OTAN. El primer ministre britànic, David Cameron, i el president francès, Nicolas Sarkozy, van ser els primers líders occidentals que trepitjaven la capital líbia en aquesta nova era post-Gaddafi. Tots dos es van comprometre ahir a mantenir els bombardejos aliats -que els seus governs lideren- fins a la rendició de l'últim combatent gaddafista. També van advertir que col·laboraran en la persecució de Muammar al-Gaddafi i van oferir suport econòmic i polític als nous líders libis per evitar el buit que han deixat quatre dècades de dictadura.

"No és la nostra revolució, sinó la vostra", va dir Cameron a una multitud de libis mentre també lloava el coratge d'uns rebels que van aconseguir "fer fora el dictador Gaddafi". Però amb el coronel encara lliure, el primer ministre britànic va recordar que la feina encara "no s'ha acabat".

Reforçar l'aliança

Francesos i britànics tenen interès a preservar els lucratius contractes petroliers que van firmar amb la Líbia de Gaddafi i volen competir també pels nous contractes per a la reconstrucció de les infraestructures del país.

El president francès, Nicolas Sarkozy, va demanar als libis indulgència amb els seus antics adversaris i que no busquin revenges ara que el conflicte amaina, i d'aquesta manera es van fer ressò d'una de les preocupacions del govern interí que forma el Consell Nacional de Transició (CNT) de Líbia.

"El que hem fet ho hem fet sense interessos amagats, només perquè volíem ajudar Líbia", va assegurar Sarkozy.

La visita va estar envoltada de fortes mesures de seguretat, però pel que fa a la diplomàcia va ser força maldestre perquè tècnicament Líbia encara no té cap d'estat. El cap del Consell Nacional de Transició, Mustafà Abdel Jalil, i el primer ministre de facto , Mahmud Jibril, van comparèixer públicament en roda de premsa amb els líders europeus a Trípoli, tot i que el govern provisional encara no ha completat el seu trasllat de la ciutat de Bengasi, feu dels rebels, a la capital. Oficialment mantenen que el govern no es pot instal·lar definitivament a Trípoli perquè la guerra no ha acabat -i això no passarà fins que el coronel Gaddafi i el seu fill fugitiu, Saïf al-Islam, considerat el successor polític del dictador, no siguin capturats o no es demostri que han abandonat el país.

L'agraïment de Bengasi

Cameron i Sarkozy van rebre ahir un bany de masses mentre les forces rebels anunciaven que combatents antigaddafistes havien entrat a Sirte, la ciutat natal del dictador i un dels reductes que encara li dóna suport.

A Bengasi, els líders de la coalició militar que ha donat suport als rebels van ser rebuts com a herois. A la plaça de l'Alliberament centenars de persones amb banderes franceses i britàniques els aclamaven. "One, two, three; merci, Sarkozy" (una, dues, tres; gràcies, Sarkozy), cantaven al president francès.

Els dos mandataris europeus es van comprometre a seguir pressionant per desbloquejar els milers de milions de dòlars que el règim libi tenia a l'estranger i que van quedar congelats en aplicació de les sancions de l'ONU. Cameron va assegurar, a més, que "ajudaran a trobar Gaddafi i a portar-lo davant la justícia", però no va explicar com. Tècnicament els avions de vigilància de l'OTAN podrien desplegar-se per detectar moviments i possibles senyals que ajudin a localitzar el dictador. La premsa britànica assegura que les forces especials del Regne Unit estarien col·laborant sobre el terreny.

stats