09/01/2012

Cameron vetarà a la UE la taxa Tobin que impulsa Sarkozy

2 min
El primer ministre britànic, David Cameron, en la seva intervenció d'ahir a la BBC, en què va assegurar que instaurar la taxa Tobin provocaria pèrdues de llocs de treball i la fugida d'institucions financeres.

BARCELONA.El primer ministre britànic, David Cameron, va amenaçar ahir amb un nou veto a Brussel·les si tira endavant la proposta d'instaurar una taxa europea que gravi les transaccions financeres internacionals. Va ser el president francès, Nicolas Sarkozy -que afronta la reelecció a les presidencials aquesta primavera-, el que va reobrir divendres el debat sobre aquesta figura impositiva coneguda com a taxa Tobin. Sarkozy va assegurar que França "no esperarà que tothom es posi d'acord" per posar en marxa aquest nou impost, que tindria com a objectiu penalitzar l'especulació als mercats. I ahir David Cameron va contraatacar.

"No em sembla prudent crear una nova taxa europea sobre les transaccions financeres que no s'apliqui també en altres llocs del món, i ho penso bloquejar", va advertir el primer ministre britànic en unes declaracions a la BBC. "A menys que la resta del món acordi simultàniament que tothom tindrà una taxa semblant -va raonar Cameron-, no estaré d'acord a aplicar-la".

David Cameron va dibuixar un panorama apocalíptic si s'implantés la taxa Tobin, amb pèrdues de llocs de treball i deslocalització d'institucions financeres fora de la Unió Europea, i finalment va concloure: "Si els francesos volen tirar endavant una taxa que afecti només el seu país, són lliures de fer-ho".

L'amenaça de veto britànic s'afegeix a la fredor amb què Alemanya va rebre l'anunci de Sarkozy d'implantar el nou impost encara que fos tot sol. Un portaveu del govern federal va assegurar divendres que la intenció d'Alemanya és aprovar una taxa sobre les transaccions financeres internacionals "al conjunt de la Unió Europea". Un objectiu difícil d'aconseguir després de la rotunda negativa ahir del primer ministre britànic, David Cameron.

Amb duresa va reaccionar també Paris Europlace, l'organisme que representa els mercats financers francesos, que va alertar que la instauració de la nova taxa "tindria un cost molt alt, empitjoraria les condicions de finançament de les empreses i afectaria el conjunt de l'economia francesa", segons un comunicat. Però el govern francès manté el rumb i, malgrat les crítiques, ahir va anunciar que el nou impost es podria aprovar "probablement al febrer".

Merkel-Sarkozy, avui a Berlín

El president francès, Nicolas Sarkozy, viatja avui fins a Berlín, on s'entrevistarà amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, per tractar la qüestió i preparar la cimera de la UE del dia 30 a Brussel·les. L'entorn de Sarkozy confia que Alemanya acabarà donant suport a la taxa Tobin i espera enllestir una iniciativa conjunta dels dos governs sobre la qüestió aquest mateix mes.

La Comissió Europea va llançar una proposta sobre la taxa Tobin al mes de setembre que preveia un impost d'almenys el 0,1 per cent sobre cada un dels que intervenen en la compra d'accions o bons i del 0,01 per cent en el cas d'operacions amb derivats financers. En total, l'executiu de Brussel·les va calcular que, amb la nova taxa, es podrien recaptar fins a 57.000 milions d'euros anuals.

stats