CIMERA DE BRUSSEL·LES
Crònica 13/12/2011

Cameron: "Ser a la UE és vital per al nostre interès"

El primer ministre britànic, David Cameron, no vol abandonar la UE, a la qual titlla de "vital" per al seu país. El seu soci de govern, el liberal Nick Clegg, no va ser ahir al costat de Cameron a Westminster.

Eva Ontiveros
3 min
Cameron: "Ser a la UE  és vital per al nostre interès"

LONDRESAmb un posat decidit i un to bel·ligerant, el primer ministre britànic, David Cameron, va comparèixer ahir al Parlament de Westminster per donar explicacions sobre la negativa a reformar el Tractat de Lisboa a la cimera que la Unió Europea va celebrar la setmana passada a Brussel·les. Cameron va assegurar que en tot moment durant les negociacions havia volgut arribar a un acord sobre la reforma del tractat, però que finalment va optar pel veto perquè la proposta que hi havia sobre la taula no convenia al seu país.

El primer ministre va dir que havia anat a Brussel·les amb un únic objectiu: protegir els interessos del Regne Unit. "I això és exactament el que vaig fer", va afirmar Cameron davant dels diputats britànics, a qui va assegurar que sempre havia actuat de bona fe. També va repetir que les seves demandes havien estat "modestes, raonables i rellevants". I va advertir: "La Gran Bretanya continua sent membre de ple dret de la UE i això no ha canviat. Pertànyer a la UE és vital per al nostre interès nacional".

Clegg, el gran absent

El gran absent del debat va ser el soci de coalició de Cameron, el vice-primer ministre, Nick Clegg. El líder dels Liberals Demòcrates -obertament europeista- va criticar durament diumenge el veto de Cameron i va assegurar que el resultat de la cimera de la UE "no era bo per a la Gran Bretanya".

Tot i que ahir el govern va mantenir que la coalició era estable i que hi havia una bona entesa, el fet que Clegg no segués al costat de Cameron com de costum es va interpretar com un senyal de divisió entre els socis que comparteixen poder. Segons fonts dels conservadors, Clegg finalment hauria acceptat les raons de Cameron i s'hauria absentat del Parlament per no "distreure l'atenció" del fons del debat.

Però el líder de l'oposició, Ed Miliband, va aprofitar l'absència de Clegg i va demanar al primer ministre com pensava convèncer la cambra que havia actuat correctament "quan ni tan sols ha pogut convèncer Nick Clegg". "On és Clegg?", cridaven els diputats laboristes al Parlament fins que el president de la cambra els va cridar a l'ordre.

Segons el líder Laborista, Cameron va cometre "un greu error estratègic deixant el Regne Unit sense veu a Europa". Miliband va acusar Cameron de no haver aconseguit res a les negociacions de Brussel·les, i li va retreure que "senzillament s'aixequés de la taula i tornés amb un mal acord que lluny de protegir la Gran Bretanya, la deixa muda a Europa".

Escòcia, també preocupada

Les crítiques a Cameron no es van sentir només a Westminster. Alex Salmond, el primer ministre escocès, el va acusar de fer un disbarat malmetent les relacions amb la Unió Europea, i va expressar preocupació per com afectaria Escòcia. En una carta enviada al número 10 de Downing Street, Salmond va demanar explicacions de com i per què havia vetat la reforma del Tractat de Lisboa, i el va instigar a celebrar urgentment una reunió per justificar per què no s'havien consultat els governs de Gal·les, Irlanda del Nord i Escòcia a l'hora de prendre una decisió tan important per al seu futur.

El líder del partit independentista escocès, que acaba de tornar d'una missió comercial a la Xina, va dir que Cameron no havia tingut en compte el risc que aquesta decisió tindria per a la creació d'ocupació o per al sector empresarial a Escòcia.

Un portaveu del govern britànic va qualificar el comunicat d'Alex Salmond d'oportunista i va demanar als nacionalistes escocesos que aclareixin quina moneda de referència i quina política fiscal aplicaran si Escòcia esdevé independent, "preguntes que encara no tenen resposta", va assegurar aquest portaveu.

stats