ESCÀNDOL AL REGNE UNIT
Crònica 21/07/2011

Cameron lamenta ara haver contractat un exdirectiu de Murdoch

El primer ministre britànic, David Cameron, va comparèixer ahir al Parlament de Westminster, on va lamentar haver contractat Andy Coulson, exdirector del News of the World , com a portaveu seu.

Marc Vidal
3 min
El primer ministre britànic, David Cameron, va intervenir durant més de dues hores  al Parlament responent les preguntes dels diputats sobre l'afer de les escoltes.

BARCELONA.Amb to ferm, amb certa crispació, el primer ministre britànic, David Cameron, va semblar ahir com si alliberés la tensió acumulada els últims dies en una compareixença al Parlament per donar explicacions dels seus intensos lligams amb News Corporation, l'imperi mediàtic de Rupert Murdoch. El gran cavall de batalla va ser el fitxatge com a portaveu seu, l'any 2007, de l'exdirector del News of the World , Andy Coulson, que acabava de plegar del tabloide després de la condemna d'un reporter i un detectiu del diari per unes escoltes telefòniques. D'aquell episodi en va sortir immune, però ara que s'ha reobert el cas acaba de ser imputat.

Cameron va reiterar que Coulson sempre ha mantingut que ell no sabia res d'aquestes pràctiques il·legals i que per això el va contractar, però ahir va semblar que començava a marcar distàncies amb el seu exportaveu. "Jo sóc de la vella escola i crec que tothom és innocent fins que es demostra el contrari -va dir Cameron-, però si s'acaba provant que Coulson em va mentir, serà el moment de demanar disculpes".

Els gestos de distanciament de Cameron no van acabar aquí i va arribar a admetre que, actualment, vist el que ha passat, no tornaria a contractar l'exdirector del News of the World com a portaveu seu. "Les decisions no es prenen un cop les coses ja han passat, es prenen en temps present", va dir Cameron abans de concloure: "De la vida se n'aprèn i n'he après".

I a partir d'aquí, el primer ministre britànic va passar a una disculpa a mitges pel fitxatge d'Andy Coulson: "Va ser una decisió meva i lamento i demano perdó per l'enrenou que ha causat. Amb la perspectiva del temps, no li hauria d'haver ofert la feina i ell no l'hauria d'haver acceptada".

"Un error d'estratègia catastròfic"

El líder de l'oposició, el laborista Ed Miliband, va qualificar la contractació de Coulson com un "error d'estratègia catàstrofic" i, tot i que es va estar de demanar unes eleccions anticipades per les quals el seu partit encara no està preparat, sí va atacar amb duresa Cameron per les seves bones relacions amb la cúpula de News Corporation.

Aquí el primer ministre va ser implacable i va recordar com els que l'han precedit en el càrrec, els laboristes Tony Blair i Gordon Brown, també van tenir molta sintonia amb Murdoch. "Jo almenys no he anat a cap festa nocturna amb Rebekah Brooks [exdirectora del News of the World i mà dreta de Murdoch al Regne Unit] i no l'he vista en pijama", li va etzibar Cameron a Miliband tot recordant un acte social al qual Brooks assegura que va assistir convidada per la dona de Gordon Brown quan aquest era al poder l'any 2008.

Però tot i els intents de tornar els dards enverinats que li dirigia l'oposició, l'estratègia de Cameron va fer aigües a l'hora d'aclarir si havia maniobrat per fer que News Corporation es quedés amb la plataforma de televisió britànica BSkyB. "No vaig tenir cap conversa amb els directius de News Corporation que no fos adequada", va dir el primer ministre quan va admetre indirectament que sí, que havia rebut la cúpula de l'imperi Murdoch per tractar del tema.

Cameron rep el suport dels seus

Mentre la popularitat de Cameron està per terra, en mínims històrics, el primer ministre va rebre l'escalf dels seus ahir a la tarda en un acte de partit. A la mateixa hora, un jet privat s'enlairava de l'aeroport de Luton. Murdoch deixava el Regne Unit, on havia arribat feia 10 dies per intentar sufocar l'incendi provocat per l'escàndol de les escoltes en un dels seus diaris més estimats.

stats