REGNE UNIT
Crònica 11/10/2011

Cameron s'enfronta a un altre escàndol de tràfic d'influències

El govern britànic es troba immers en un altre escàndol per tractes de favor. El ministre de Defensa, Liam Fox, feia servir d'assessor un amic íntim, tot i que no treballava pel govern. Cameron li dóna suport.

Eva Ontiveros
3 min
Cameron s'enfronta a un altre escàndol de tràfic d'influències

LondresAmb posat decidit i forçadament relaxat, el ministre de Defensa britànic, Liam Fox, es va defensar ahir davant d'un Parlament ple de gom a gom de l'escàndol per les seves relacions amb un amic seu que li feia d'assessor però que no estava contractat com a tal. Fox ja havia demanat perdó en una breu compareixença davant la premsa per no haver posat una barrera clara entre la seva vida professional i la privada, però va deixar clar que mai havia compromès la seguretat del país.

Els maldecaps del ministre de Defensa van començar la setmana passada quan es va qüestionar que el seu millor amic, Adam Werritty, es presentés amb el logo oficial de Westminster a les seves targetes de visita, on deia que era l'assessor de l'"honorable" Liam Fox. A més de mentir sobre el seu càrrec, Werritty s'hauria trobat amb Fox 22 vegades a les oficines del ministeri, l'hauria acompanyat en 18 viatges a l'estranger, hauria participat en trobades oficials i hauria organitzat reunions per a Fox.

En tot moment el ministre de Defensa va insistir ahir al Parlament que no havia fet res il·legal, tot i que va admetre que s'havia equivocat en algunes decisions. Per això va demanar una investigació oficial sobre la seva relació professional amb Werritty.

Després d'un cap de setmana en què diferents diaris van anar destapant lligams professionals entre ell i el seu amic, ahir Fox va comptar amb el suport total del primer ministre britànic, David Cameron. "El procés per determinar què ha passat no es pot fer de pressa i corrents. Liam Fox és molt valorat dins del meu equip. Ha demostrat ser un bon ministre de Defensa i es mereix el meu suport mentre respon a totes les preguntes", va dir Cameron. El que el premier britànic vol evitar és que Fox sigui jutjat i comdemnat per la premsa sense poder-se defensar, un procés inevitable que en bona mesura ja s'ha consumat.

Fox, que té 50 anys, va conèixer Adam Werritty, de 33, a finals dels anys 90. Al principi de la seva amistat havien estat companys de pis. Quan Fox es va casar, el 2005, Werritty va ser el padrí de noces. Tot i que en el passat Werritty havia treballat com a becari i fet tasques de recerca per a Fox, feia temps que no tenia cap càrrec oficial.

Cameron, més d'un escàndol

David Cameron, que en poc més d'un any al poder ja s'ha vist esquitxat per més d'un escàndol -el de l'imperi Murdoch i el de la New Scotland Yard- i que ha rebut acusacions de nepotisme per part de l'oposició, ha demostrat que alguna cosa ha après d'experiències passades.

El primer que va fer aquesta vegada va ser presentar-se a la premsa de seguida, abans que la pilota es fes més gran. També va intentar controlar el tempo de la crisi i no fixar cap data límit per acabar la investigació que ha d'aclarir els fets. "Vull que la investigació es faci bé i d'una manera racional", va assegurar Cameron.

De moment, els fets que han quedat clarament establerts són que Werritty no té cap mena de càrrec oficial ni ha estat autoritzat a cap nivell a tenir accés a informació que pugui afectar la seguretat d'estat. Tot i així, segons Fox, el fet que Werritty hagi entrat i sortit lliurement del ministeri de Defensa no ha de ser motiu de preocupació perquè no ha tingut accés a cap tipus d'informació confidencial.

Tant Fox com Cameron van reconèixer que els pròxims dies sorgiran noves informacions sobre el cas Werritty a la premsa, i amb elles més preguntes. Els britànics esperen que la investigació del propi ministeri els pugui donar totes les respostes.

stats