Crònica 08/07/2011

Caminem junts per l'educació

Imma Fuyà
3 min
La federació que agrupa les associacions de mares i pares d'alumnes considera que aquest curs ha estat el més nefast dels últims anys.

El curs escolar per als nostres fills i filles ha acabat com va començar: amb molts neguits, confusions i incerteses que fan, un cop més, molt difícil les relacions família-escola per les quals estem treballant de valent. Començàvem amb noves expectatives: setmana blanca, projecte 1x1, avaluació de quart d'ESO, etc., però també amb les seqüeles del boicot a les sortides i colònies, davant del qual la FAPAC va demanar a tort i a dret una taula de diàleg per posar-hi fi. La problemàtica va acabar quan, dies abans d'entrar en campanya electoral, la conselleria, aleshores d'Educació, no va complir els seus compromisos amb les famílies i va tornar a situar en els consells escolars dels centres un debat que ha estat i continua sent font d'enfrontaments entre famílies i mestres: jornada continuada o partida?

Un debat esperançador

Com a federació que agrupa la majoria de les AMPA de centres públics del país, vam creure oportú posar a debat l'educació -l'educació del futur- entre els diferents representants parlamentaris abans de les eleccions autonòmiques. El debat va ser productiu en tant que esperançador: l'educació com a eix fonamental per tirar endavant el país. Curiosament, la paraula crisi només va ser utilitzada per un polític i en un únic moment. Tothom ben encaminat. Nosaltres disposats a fer el camí.

Fruit dels resultats electorals del 28-N ens vam trobar amb un nou departament, ara d'Ensenyament, que es va posar en contacte per primer cop amb la FAPAC al gener per comunicar-nos una situació de crisi greu i unes retallades que començaven amb els ajuts a la setmana blanca.

Des d'aquell dia, el curs ha estat un dels més nefastos dels últims anys. Es van anunciar retallades pressupostàries en clau de previsions, tot a l'espera d'uns pressupostos que van quedar prorrogats per l'anterior govern fins al juny. De les eleccions autonòmiques fins a les eleccions municipals la sensació d'aturada general de l'activitat departamental encara s'ha fet més patent i, esperant l'aprovació dels pressupostos, AMPA, famílies, centres i alumnes ens hem quedat sense cap convocatòria d'ajuts.

Les famílies hem hagut d'encarar l'anunci, al mes de maig, de la supressió de la sisena hora a l'escola pública justificada per una raó única i exclusivament pressupostària: no hi ha diners per pagar-la a l'escola concertada. Aquesta decisió ens ha obligat a sortir al carrer per fer sentir la nostra veu, "Sisena hora, també a l'escola pública", que també ha fet seva el Parlament de Catalunya instant el Govern a continuar-la i a avaluar els resultats de la seva aplicació.

El desgavell en el tema d'horaris als centres també ha estat dels més importants que hem viscut les AMPA. En el mateix Consell Escolar de Catalunya vam emetre un vot particular amb la proposta d'horari de 9 a 12 h i de 15 h a 17 h, amb les excepcions que calguessin, com sempre s'havia fet. Sembla que no tots anem pel mateix camí. Però l'educació dels nostres fills i filles és prou important per fer-ho.

L'amenaça de la retallada

Les noves retallades anunciades no han d'anar en detriment de la qualitat de l'escola pública i de les seves necessitats encara no cobertes. És necessari mantenir les inversions en educació com a motor per sortir de la crisi en les millors condicions possibles. No podem pagar les conseqüències sempre els sectors més febles de la societat. Encara som a temps de reorganitzar, prioritzar, reprogramar. El curs començarà més tard, el 12 de setembre: aprofitem-ho!

Ara més que mai hem de caminar plegats per l'educació que necessitem al nostre país.

stats