CATALUNYA I EL PAÍS VALENCIÀ
Crònica 26/02/2011

Camps boicoteja Mas

L'actitud bel·ligerant del govern valencià, encetada amb el tancament de les emissions de TV3 i la reducció del català a les aules, complica les perspectives de la reunió entre els dos presidents.

Oriol March
3 min
"sense fer el milhomes" Amb aquesta actitud Mas  i el seu equip volen encarar  la reunió amb Camps.

Barcelona.La cimera entre els presidents Artur Mas i Francisco Camps ja va de mal borràs, i això que encara ni s'han vist les cares. Convocada a instàncies del president català per tractar amb caràcter de certa urgència el tancament de TV3 al País Valencià, la cimera es farà el 20 d'abril amb les cartes marcades: intransigència valenciana i incomoditat catalana, ja que ahir es va veure com la portaveu del Consell, Paula Sánchez de León, assegurava que el tancament de la cadena no tenia "prou alçada" per entrar a l'agenda de la reunió.

La diatriba valenciana no va quedar aquí i s'uneix a altres gestos bel·ligerants contra el català dels últims dies, com ara la limitació de l'ensenyament d'aquesta llengua a les escoles. "Malgrat el que s'ha traslladat als ciutadans, el cessament de les emissions és totalment legal", va arrencar Sánchez de León, que més tard va afegir: "L'executiu català no està autoritzat a invocar la llibertat per justificar les emissions de TV3 perquè fa absoluta demagògia." Tota la carn a la graella quan encara falten dos mesos per a la trobada entre Mas i Camps. Un Camps que, amb el calendari de cara -amb les eleccions molt a prop, la bandera de l'anticatalanisme recull vots-, se sap en posició de força. Fins i tot per desautoritzar el president català abans de parlar-hi.

Així doncs, en defensa del tancament de TV3, la portaveu del govern va revestir de raons tècniques el cessament de les emissions: "Tot el que es pugui parlar de censura i de llibertat d'expressió és un engany respecte d'una qüestió que només es pot vincular al compliment de la legalitat estricte." Sanchez de León no es va referir en cap moment, com era de preveure, a un informe de la Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT) en què es qüestionava si era l'executiu de Camps qui tenia la potestat per multar Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per les emissions de TV3. És més: en tot moment la portaveu del consell va assegurar que era el govern valencià qui "té les competències per fer-ho", malgrat que l'informe de la CMT apuntava que és l'Estat l'encarregat de sancionar.

Economia... i prou

Ja que TV3 no serà, ni de bon tros, l'assumpte estrella de la reunió, el govern valencià fixa objectius econòmics estratrègics com a prioritats de la trobada. Per tant, les infraestructures, i molt especialment el Corredor Mediterrani, un dels pocs fronts comuns que comparteixen els dos executius, seran els pilars valencians de cara al 20-A. "Som dos comunitats autònomes capdavanteres i hi ha moltíssimes qüestions a tractar més enllà de les emissions de TV3", va cloure Sánchez de León sobre l'agenda de la reunió.

I quina resposta donarà el govern català a les manifestacions valencianes prèvies a la reunió? De cara enfora, cap estridència. Fonts de Presidència asseguren que les successives envestides de l'executiu valencià no afectaran el discurs català, que no es mou del que ja va anunciar el portaveu del Govern, Francesc Homs, a la roda de premsa posterior al consell executiu d'aquest dimarts. "No anirem allà a fer-nos els milhomes, malgrat que vulguem solucionar el conflicte de TV3", va afirmar Homs, i en els mateixos termes s'expressaven ahir les fonts consultades. "Ells portaran els seus temes a la reunió, nosaltres hi portarem els nostres", asseguraven ahir des de l'entorn del president Mas. Ara bé, també insisteixen en la importància de tractar assumptes com el Corredor Mediterrani, àmpliament reivindicat pels dos governs i pels actors econòmics.

Malgrat tot, tal com ja va apuntar el portaveu del Govern dimarts, l'executiu català espera que, si es crea un clima de confiança, "una cosa pot portar a l'altra".

Ofensiva sense treva

El govern valencià té previst posar en marxa una ofensiva reivindicativa per forçar Mas a estar a la defensiva. Paula Sánchez de León va avançar que té una reunió demanada amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, per abordar les queixes del govern valencià sobre alguns continguts del web Culturcat.cat de la Generalitat, que inclou referents valencians com Ausiàs March i el Tirant lo Blanc .

A poc a poc es fan evidents quines eren les intencions reals del govern valencià en acceptar la cimera amb Mas: treure-li el màxim profit electoral. A un mes de les eleccions, Camps espera sortir de la reunió com el campió de la defensa de la valencianitat enfront de l'amenaça catalana, encarnada per Mas.

stats