PAÍS VALENCIÀ
Crònica 11/02/2012

Camps es doctora a corre-cuita per tenir 'cum laude'

Francisco Camps va obtenir ahir el cum laude en la seva tesi doctoral sobre sistemes electorals. Si l'hagués defensat avui, però, la nova normativa li hauria posat més difícil obtenir la nota màxima.

Salvador Almenar
2 min
La policia va carregar contra els estudiants que es van concentrar per protestar contra Camps.

ELXFrancisco Camps va complir ahir el somni de defensar la seva tesi doctoral sobre sistemes electorals a la universitat que ell mateix va veure néixer, la Miguel Hernández d'Elx. Es va doctorar amb qualificació cum laude i ho va fer sobre la campana, perquè avui entra en vigor la nova normativa adaptada a Bolonya que dificulta l'obtenció de la nota màxima.

Així doncs, i per tal de poder llegir-la abans del nou pla, Camps va registrar la tesi el dia 9 de gener, mentre se celebrava el judici pel cas dels vestits . I és que defensar-la més tard hauria complicat que aconseguís la màxima qualificació, atès que la nova llei estableix que a partir d'ara les tesis es valoraran en termes d'"apte" i "no apte". I només es podria obtenir el cum laude si s'emetés un vot secret positiu per unanimitat.

Camps va escollir la Universitat d'Elx, tot i que els estudis en dret els va realitzar a la Universitat de València, on també va començar els cursos de doctorat. L'explicació de l'expresident va ser que "el seu somni" era llegir la tesi a la Miguel Hernández perquè la va veure "construir gairebé paret a paret" quan ostentava el càrrec de conseller d'Educació al govern d'Eduardo Zaplana. Però el fet és que aquesta universitat és l'única institució acadèmica valenciana on el Partit Popular té una forta incidència sobre els seus òrgans de govern. Va ser creada el 1997 a partir d'una escissió de la Universitat d'Alacant que va motivar Zaplana després d'haver-se enfrontat amb el rector perquè havia acceptat el català com a llengua cooficial de la universitat.

Enfrontaments a la porta

L'arribada de Camps va ser accidentada. Escortat per nombrosos membres de la policia i accedint per la porta del darrere. A diferència d'altres ocasions, Camps va visitar el campus en condició d'alumne per enfrontar-se a la defensa de la tesi doctoral -que va començar a preparar a principis dels anys 90 i en la qual ha treballat de manera "interrompuda", com va reconèixer davant el tribunal.

Amb aquest rerefons i motivats per l'absolució de Francisco Camps d'ara fa pocs dies, els estudiants van convocar una concentració per rebre "l'alumne exemplar". L'intent dels alumnes d'apropar-se a l'aula on era Camps va acabar amb algunes petites càrregues policials i la identificació de, com a mínim, tres persones. Els alumnes van quedar-se darrere del cordó policial fins que Camps va abandonar el recinte i el van acomiadar amb crits de "fora xoriços de la universitat".

Faltes d'ortografia

Els afalacs cap al treball de Camps van ser compartits per tots els membres del tribunal encarregat d'examinar-lo. Van qualificar la seva tesi sobre la reforma del sistema electoral "d'ambiciosa" i "amb plena vigència", van ressaltar la claredat expositiva, van valorar el treball de camp realitzat i van criticar les sistemàtiques faltes d'ortografia que van trobar en l'accentuació dels pronoms. Però ni tan sols això va ser un impediment perquè l'expresident -i ara doctor- Camps rebés el cum laude i sortís victoriós, per segona vegada, d'un cara a cara amb un tribunal.

stats