MEDI AMBIENT
Crònica 29/01/2011

El Cap de Creus fa un pla a mida per al nou Bulli

El Parc Natural del Cap de Creus s'adaptarà per al nou El Bulli Foundation. El projecte d'ampliació del restaurant de cala Montjoi, a Roses, no es podria fer amb l'actual normativa de protecció.

Carles Arbolí
2 min
El restaurant El Bulli està ubicat a la cala Montjoi de Roses, al bell mig del Parc Natural del Cap de Creus, en un espai catalogat com a Paratge Natural d'Interès Nacional.

ROSES."Que ningú es preocupi per res, ja que s'ha signat un conveni amb el parc natural", deia ahir l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana. Al seu costat, el cuiner i ànima d'El Bulli, Ferran Adrià, insistia en la mateixa línia: "No farem res sense el vist-i-plau de la Generalitat. Farem el que ens deixeu fer". L'escenari era el Teatre Municipal de Roses en l'acte de presentació a Catalunya del projecte d'El Bulli Foundation. Més enllà de l'innegable valor del projecte, l'aposta d'Adrià per cala Montjoi xoca amb el pla especial de protecció del Parc Natural del Cap de Creus, que és molt estricte a l'hora de permetre noves edificacions. És per això que l'ampliació d'El Bulli requereix canvis, que ja s'han anat gestant en els últims mesos.

Amb la normativa a la mà, segons el pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural del Cap de Creus, només es poden ampliar les actuals edificacions en un 20 per cent, amb uns determinats criteris urbanístics i paisatgístics, cosa que era insuficient per al projecte de Ferran Adrià. L'excepció és només en el cas d'equipaments i serveis d'ús públic o de difusió dels valors patrimonials i ambientals del Cap de Creus, on l'ampliació pot ser del 50 per cent.

Per esquivar aquest obstacle -El Bulli és una empresa privada-, l' 1 de setembre es va signar un conveni a mida per al restaurant entre l'aleshores departament de Medi Ambient i Habitatge, l'Ajuntament i El Bulli. L'acord, signat per anterior conseller Francesc Baltasar, l'alcaldessa Casamitjana i Ferran Adrià, establia que la Fundació privada El Bulli incorporava "els valors i objectius del parc natural al seu projecte global i multidisciplinar de creativitat gastronòmica amb propostes i productes vinculats a la natura".

Ofertes d'arreu del món

En aquell moment no es va dir res sobre l'ampliació del restaurant, però, l'alcaldessa de Roses explica ara: "El conveni era un requisit necessari perquè El Bulli pugués créixer fins a un 50 per cent més de la seva superfície actual". "Ferran Adrià tenia ofertes d'arreu del món per instal·lar-hi la seva fundació", hi afegeix Casamitjana. L'alcaldessa assegura: "Gràcies a aquest conveni, pensem que ja es podrà desenvolupar tot el projecte". Però afegeix que en cas que al final l'afectació superés el 50 per cent, encara quedaria l'opció de modificar el mateix pla especial del parc, que seria un tràmit molt llarg, o bé que, tal com ja preveu la mateixa normativa, la proposta inclogués una infraestructura pública al servei del Cap de Creus. "Serà un projecte molt respectuós i completament integrat en el paisatge, amb un impacte visual molt baix", insisteix Casamitjana.

L'alcaldessa rosinca ja s'ha reunit amb l'actual conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que li ha garantit que el seu departament no posarà cap trava al projecte d'El Bulli Foundation. Adrià també presentarà en les properes setmanes la proposta al president de la Generalitat, Artur Mas.

stats