PEDERÀSTIA A L'ESGLÉSIA
Crònica 17/12/2011

Capellans holandesos van abusar de milers de menors

Laia Forès
2 min

BRUSSEL·LESEntre 10.000 i 20.000 menors d'edat han estat víctimes de tot tipus d'abusos sexuals a Holanda per part de membres de l'Església catòlica en els últims 65 anys. La comissió independent que investiga els casos de pederàstia de religiosos holandesos va fer públic ahir el resultat de la seva investigació. L'informe detalla els abusos a menors que es van cometre des del 1945 fins a l'any passat. "La xifra és enorme", reconeixia encara commocionat pels relats de les víctimes que ha escoltat en els últims mesos el responsable de la comissió d'investigació, l'exministre holandès Wim Deetman.

Tot i reconèixer que és difícil donar una xifra exacta, Deetman va denunciar que els resultats demostren que els abusos a menors han estat una pràctica habitual en el si de l'Església catòlica holandesa. Segons la comissió d'investigació, els responsables eclesiàstics coneixien el problema però la seva prioritat sempre havia estat evitar un escàndol. "L'Església catòlica neerlandesa sabia el que passava i havia intentat resoldre el problema però no havia funcionat", va dir Deetman.

Els abusos -que van tenir lloc en escoles, internats, seminaris i orfenats- van des de breus contactes físics fins a penetracions. La majoria dels actes de pederàstia van ser comesos des dels anys 50 fins als 80, etapa en què les institucions religioses es feien càrrec de bona part dels internats i orfenats del país. La comissió d'investigació ha identificat un total de 800 presumptes autors dels abusos sexuals, tot i que la majoria ja han mort i no podran ser jutjats. L'Església neerlandesa, impulsora de la investigació, va demanar perdó ahir a les víctimes. "Expressem el nostre penediment pels abusos. Ens hem quedat parats per les xifres", va dir un portaveu de l'Església catòlica del país. El cas d'Holanda se suma al d'altres països, com Bèlgica i els Estats Units, que han destapat recentment milers de casos de pederàstia en entorns catòlics.

Xarxa desarticulada

D'altra banda, les policies de 22 països europeus, entre els quals Espanya, van detenir ahir més d'un centenar de persones acusades de pederàstia. Es tracta d'una de les operacions més importants contra la pornografia infantil a internet fetes mai, segons va assegurar Europol.

stats