LA LLUITA PER SÍRIA
Crònica 12/03/2012

Capità Ammar al-Wawi: "Al-Assad utilitza avions espia israelians per detectar les nostres posicions"

Expeditiu "No hi ha cap opció d'entaular una negociació amb el règim", assegura el capità de l'Exèrcit Sirià Lliure. Per ell, tant se val que el mediador internacional, Kofi Annan, sortís ahir "optimista" de la seva segona reunió amb Al-Assad

Ethel Bonet
3 min
El capità Ammar al-Wawi va desertar de l'exèrcit a l'inici de les protestes.

ANTIOQUIAPer què va desertar de l'exèrcit i es va unir a la revolució?

Abans de les revoltes el règim ho controlava tot i tothom. No hi havia respecte a les lleis ni llibertat. La societat estava controlada per les forces de seguretat. Quan va començar la revolució jo estava molt content perquè era una revolució del poble, dels civils. Era una revolta popular. Quan les forces del règim van començar a assassinar civils que sortien al carrer per manifestar-se, nosaltres vam decidir posar-nos al costat del poble i vam donar suport a la seva revolució. Quan se'ns va ordenar que matéssim tot aquell que anés en contra del règim, vaig desertar de l'exèrcit sirià i em vaig unir a l'Exèrcit Lliure.

Per què es va exiliar a Turquia?

El president va ordenar arrestar els militars que tenien la intenció de desertar. Els obligaven a estirar-se a terra davant dels tancs perquè tothom veiés com els blindats els passaven per sobre. D'aquesta manera atemorien encara més la població perquè no s'unís a les protestes. Cada cop que el règim sabia que hi havia desertors de l'exèrcit amagats en qualsevol part del país, enviaven tancs i tropes per atacar l'àrea i destruir-la. Per això vam decidir que, per protegir els civils, no podíem seguir allà. Vam sortir de les àrees urbanes i ens vam refugiar a les muntanyes. Però hem seguit sempre donant suport i protegint els civils durant les manifestacions, i lluitem contra les forces d'Al-Assad i les milícies xabiha, que també defensen el règim.

¿És cert que l'Exèrcit Sirià Lliure està format per militars desertors sunnites?

No tenim cap motivació religiosa ni donem suport a cap partit. Simplement estem amb la revolució del poble sirià. El règim utilitza la religió per dividir el país. Utilitza les forces de seguretat iranianes, la milícia libanesa de Hezbol·lah, els combatents iraquians del grup de Muqtadar al-Sader i també el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) perquè els kurds es posin al seu costat. El règim diu al món que els que estan operant a Síria són grups terroristes, quan els únics terroristes aquí són ells. El règim és qui assassina els periodistes estrangers perquè no volen que s'expliqui a fora el que està passant a l'interior del país.

¿Quines tàctiques utilitzen les forces del règim per atacar l'Exèrcit Lliure de Síria?

Utilitzen avions espies israelians per detectar les nostres posicions. Dos o tres dies després arriben les tropes i bombardegen les zones on hi ha els soldats desertors. Moltes vegades l'exèrcit utilitza vehicles que són per repartir menjar i quan entren a les zones urbanes disparen contra la gent. També utilitzen ambulàncies, taxis, vehicles d'ajuda humanitària de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, tot el que està a les seves mans per aixafar la revolució. Però fent això el que aconsegueixen és que cada vegada siguin més les persones que s'uneixen a les revoltes. El govern ha repartit carnets del ministeri de l'Interior als militars perquè sembli que són policies. Van amb els uniformes blaus i l'acreditació amb l'objectiu d'enganyar tothom, fins i tot els periodistes. Quan els ferits arriben als hospitals els arresten o els maten.

¿De quants efectius i de quin tipus d'armes disposa l'Exèrcit Lliure?

Tenim més de 50.000 soldats repartits per tot el país. L'exèrcit regular el formen 300.000 soldats i un milió de milicians xabiha i muhabarat (serveis secrets). Bàsicament no tenim més armes que les pistoles i els AK-47. En canvi, el règim té de tot: avions de combat, tancs, artilleria pesant i vaixells de guerra. Quan els militars deserten s'emporten munició i armes. Tenim contactes dins del règim que donen suport a l'Exèrcit Sirià Lliure però encara no han desertat. Hi ha molts oficials dins l'exèrcit que ens venen les armes perquè són corruptes. No tenen ètica i només els interessa guanyar diners. De vegades també assaltem arsenals per aconseguir armes.

Com creu que acabarà Al-Assad?

Ha matat tanta gent que el seu final hauria de ser pitjor que el de Muammar al-Gaddafi. Tant el Consell Nacional Sirià [l'oposició a l'exili] com nosaltres hem decidit derrocar el règim i aconseguir que Al-Assad marxi. No hi ha cap opció d'entaular una negociació.

stats