Crònica 25/05/2011

Carme Chacón plantarà cara

Joan Rusiñol
3 min
Carme Chacón plantarà cara

MadridSi el comitè federal que el PSOE farà dissabte no canvia les coses, hi haurà batalla -i dura- per decidir el candidat socialista a la presidència del govern espanyol. La ministra de Defensa, Carme Chacón, no llança la tovallola i manté intactes les esperances de ser el relleu de José Luis Rodríguez Zapatero. Després del daltabaix del 22-M, els dirigents que aposten pel vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba han començat un atac descarat perquè Chacón desisteixi, però de moment sense èxit. El lehendakari Patxi López va afegir-hi confusió ahir quan va reclamar un congrés extraordinari que comportaria la dimissió en bloc de l'executiva.

Aquests dies, la ministra mesura forces i, segons fonts del partit, analitza a fons les causes de la derrota electoral per definir quin projecte necessita el PSOE per tornar a connectar amb una majoria de ciutadans. Dissabte escoltarà atentament què es diu al comitè federal, màxim òrgan entre congressos i que hauria de fixar el calendari de primàries, i després prendrà la decisió final. De ganes no n'hi falten, i més després de l'última ofensiva en contra. Tot està, però, molt obert per la proposta de López d'elegir un nou secretari general, que pugui ser de facto el candidat. La idea agrada als vells rockers com Alfonso Guerra i ha sorprès la direcció, amb José Blanco al capdavant, que no té cap ganes d'immolar-se.

Molt decidida

Ahir va quedar clar que les primàries només convencen Zapatero i els partidaris de Chacón, que miren i esperen un gest de la ministra. Fonts socialistes admeten a l'ARA que la veuen "molt decidida" a fer el pas endavant. És significatiu que el PSC encara no hagi fixat la data exacta del seu congrés. Saben que per primera vegada una militant del partit pot aspirar a la presidència d'Espanya i això els condiciona. Chacón només farà el pas si té el suport d'una àmplia majoria del socialisme català.

"Ens equivocaríem molt si ara ens enroquéssim", admeten des de l'entorn polític de Chacón. La ministra aposta per encetar no només un debat de cares, sinó també de discurs ideològic, i el millor mecanisme per obrir les finestres i confrontar projectes són les primàries que la majoria de quadres del PSOE volen evitar. En aquest tipus de procés democràtic per elegir el candidat, els que voten són els militants del partit i això fa més imprevisibles els resultats, sobretot després que els principals barons territorials que donen suport a Carme Chacón, com el castellanomanxec José María Barreda i el madrileny Tomás Gómez, fossin derrotats el 22-M. En un congrés voten els delegats, molt més controlables pels aparells.

Si l'entorn de la ministra vol que s'obri el meló del debat, sense tenir cap pressa, els partidaris de Rubalcaba han començat a reclamar en veu alta que no s'arribi a un procés de confrontació interna i es tanqui la successió de pressa, entronitzant el número 2 del govern espanyol. Amb diferents matisos, però, la tesi la comparteixen la vella guàrdia felipista, els pocs guerristes que queden, els joves dirigents i persones properes a Zapatero, com el portaveu al Congrés, José Antonio Alonso, que veu "assenyat" que només hi hagi un nom sobre la taula.

Directes contra Zapatero

Dissabte caldrà veure si les primàries es queden amb un foc d'encenalls si tira endavant la proposta del PSE de fer un congrés extraordinari, que suposaria un revulsiu que Ferraz no tenia previst. La direcció admet que està sorpresa i preocupada perquè López és una veu molt autoritzada i que pot encendre la metxa en altres federacions socialistes que aquesta setmana aniran analitzant, preocupats, els resultats del 22-M.

Diumenge Zapatero va deixar clar que ara toca fer primàries i, dilluns, Blanco va descartar el congrés extraordinari. L'ordinari està previst per després de les generals. Per tant, la proposta que ara emergeix suposa una desautorització total de la direcció federal i la primera iniciativa concreta que obligaria el president del govern espanyol a assumir responsabilitats per la debacle. A més, això passaria factura a Blanco, ja que el ministre de Foment és el gran avalador de Rubalcaba. En el seu full de ruta, el ministre es reservava la secretaria general del PSOE.

"Al PSOE ara pot passar de tot", recorda resignada una dirigent.

stats