GRAN BRETANYA DESPRÉS DELS ALDARULLS
Crònica 30/08/2011

El Carnaval de Notting Hill: la festa més vigilada

El Carnaval de Notting Hill va tancar ahir amb èxit i batent un nou rècord: més de 6.500 policies al carrer. Després dels aldarulls i a menys d'un any de les olimpíades, Londres no se l'ha volgut jugar.

Eva Ontiveros
3 min
Desplegament policial Milers d'agents van vigilar el festival de Notting Hill, una celebració que van començar els immigrants caribenys als anys seixanta.

LondresMés d'un milió de persones van gaudir fins ahir de la gran festa del Carnaval de Notting Hill, amb els organitzadors convençuts que aquesta edició de la festa ha estat una de les millors en molts anys. Després dels aldarulls d'aquest agost, els més greus de la història recent de la Gran Bretanya, les celebracions van transcórrer majoritàriament amb tranquil·litat i sense ferits greus, però tot i així la policia va efectuar 82 detencions diumenge i 88 ahir, que era un dia festiu a la capital britànica.

El festival de Notting Hill és un esclat de música i color, marcat per les seves arrels caribenyes però de caràcter decididament multicultural. Sobretot és un esdeveniment molt esperat pels londinencs i des de fa 47 anys s'ha convertit en la seva manera d'acomiadar l'estiu col·lectivament. També ha estat tradicionalment un focus de tensió i violència. En el passat havia destacat per baralles al carrer que en més d'una ocasió havien degenerat en morts per ganivetades. Però aquest any la festa va fer front al repte més gran, superar la llarga ombra que projectaven els greus aldarulls patits arreu del país i que amenaçaven d'aigualir-la.

Dispositiu sense precedents

Com a mesura preventiva la policia de la capital va posar als carrers un dispositiu sense precedents. Diumenge, el dia de la desfilada infantil, més de 5.500 agents van estar en servei a la zona. Mentre que ahir, el dia de la cloenda, es va comptar amb més de 6.500 policies. En total es van efectuar 170 detencions, en la majoria de casos per possessió de drogues, desordre públic, robatoris de diversa importància, estralls criminals i agressions.

Chris Bothman, un dels organitzadors, va dir al rotatiu The Guardian que el Carnaval havia servit perquè els londinencs "de pau" tornessin a fer-se els amos dels seus carrers. Assegurava: "L'ambient és fantàstic i no hi ha hagut cap problema greu. La gent ha sortit al carrer per donar suport a la festa i per demostrar una vegada més que Londres sap com fer grans celebracions".

La primera vegada que Notting Hill va celebrar el Carnaval va ser l'any 64, en què el va fer coincidir amb el de Trinitat. Aleshores un sector important de la població del barri provenia de les antigues colònies britàniques al Carib, i els emigrants sentien nostàlgia per les tradicions que havien deixat enrere.

Un festival amb història

No es pot dir que el Carnaval sempre tingués gran popularitat fora de la seva comunitat, però amb el pas del temps es va anar convertint en un festival cada cop més acceptat i finalment fins i tot estimat per la gent de Londres. En bona mesura, el Notting Hill Carnival ha fet de pont entre estils de vida molt diferents, i ha injectat una gran dosi de calor tropical i espectacularitat a la capital dels britànics.

L'última edició del Carnaval no només va ser una de les més lluïdes, sinó que també va deixar molt enrere els seus orígens més humils. Fins ahir van desfilar una setantena de plataformes musicals, acompanyades per milers de ballarins i centenars de percussionistes amb els sons característics dels timbals de llautó de Trinitat.

I això només era la rua principal. A més de l'itinerari oficial, com cada any, hi va haver centenars de festes paral·leles a cada carrer confluent, amb els seus escenaris, els seus propis sistemes de so i, sobretot, una de les ofertes culinàries més variades que es puguin imaginar: des del típic jerk chicken caribeny, fins a les samoses hindús i totes les varietats de salsitxes angleses.

stats