PRIMÀRIES ALS EUA
Crònica 12/01/2012

Carolina del Sud dictarà sentència

Després de les victòries a Iowa i New Hampshire, Mitt Romney està més a prop d'obtenir la nominació republicana a les presidencials. Les primàries de Carolina del Sud i Florida seran decisives.

Núria Ferragutcasas
3 min
A UN PAS DE GUANYAR LA CURSA L'exgovernador de Massachusetts, Mitt Romney, celebra l'àmplia victòria a New Hampshire. Fins ara cap candidat republicà havia sortit tant victoriós de les primeres dues cites electorals del procés de primàries. Carolina del Sud i Florida seran els dos estats claus per determinar el candidat guanyador i fer caure noms de la llista.

WASHINGTONL'espectacle ha de continuar, però segurament no serà per a gaire més temps. Mitt Romney va reforçar dimecres a la matinada la seva condició de favorit en la cursa republicana gràcies a la clara i contundent victòria a les primàries de New Hampshire. L'exgovernador de Massachusetts va obtenir el 39% dels vots, setze punts més que el segon, el congressista Ron Paul, i vint-i-dos més que el tercer, l'exgovernador de Utah, Jon Huntsman.

Des del 1976 cap candidat republicà havia guanyat a Iowa i New Hampshire, com ell ha aconseguit. Tot i així, la batalla decisiva es lliurarà el 21 de gener a Carolina del Sud, un estat conservador on Romney tindrà més dificultats per aconseguir un triomf. Allà haurà de convèncer l'ala més dretana del seu partit, especialment els votants evangèlics, que ell és el millor per batre Barack Obama.

De moment, l'exgovernador de Massachusetts té el vent a favor i les enquestes ja li donen el primer lloc tant a Carolina del Sud -amb una intenció de vot del 31%- com a Florida -amb una intenció de vot del 33% per al procés que s'hi celebra el 31 de gener-. Si guanya en el primer estat és molt probable que la nominació republicana es decideixi a finals de mes a Florida, ja que la candidatura de Romney seria imparable. Segons Andy Smith, professor de ciència política de la Universitat de New Hampshire, els seus rivals necessiten una victòria a Carolina del Sud per sobreviure, perquè "no n'hi ha cap que tingui tants diners ni una estructura de campanya tant bona com Romney per continuar fins al final de la cursa".

El gran avantatge de Romney és que el vot més conservador, l'anti-Romney, està dividit i ho seguirà estant en les pròximes primàries de Carolina del Sud. Malgrat el seu triomf rotund, cap dels altres cinc candidats ha decidit plegar. Jon Huntsman va donar per bo el tercer lloc, tot i que havia fet una campanya de mesos a New Hampshire i esperava sorprendre com ho va fer Rick Santorum a Iowa. Alguns analistes consideren que continua pensant només en les eleccions del 2016.

D'altra banda, Rick Santorum, Newt Gingrich i Rick Perry tenen una fe cega en si mateixos i cadascun d'ells espera ser el líder capaç d'aglutinar el vot anti-Romney. De tots tres, el que ho té més difícil és Perry, que des del desastrós debat en què es va quedar en blanc no ha aixecat cap. El governador de Texas, això sí, té recursos i vol cremar els seus últims cartutxos. Per la seva banda, Rick Santorum, que gairebé va empatar amb Romney a Iowa, és un ultraconservador que buscarà mobilitzar el vot religiós per revifar la seva campanya.

Guerra bruta

Newt Gingrich o les seves organitzacions afins continuaran a Carolina del Sud la campanya negativa contra el passat empresarial de Mitt Romney que van iniciar a New Hampshire. Romney ha rebut atacs pel seu treball a Bain Capital, una empresa que compra i reestructura empreses en crisi, perquè, segons els seus contrincants, va provocar l'acomiadament de centenars de persones.

Així, l'exlíder de la cambra baixa dels EUA espera obtenir una victòria que li retorni la condició de favorit, perduda a finals de desembre després de l'emissió d'espots electorals a Iowa en contra seu finançats pel candidat Ron Paul i pels comités d'acció política (PAC, per les sigles anglès) que donen suport a Mitt Romney. Aquests comitès estant tenint en aquestes eleccions un gran impacte, ja que des d'una sentència del Tribunal Suprem del 2010 poden gastar quantitats il·limitades en propaganda a favor d'un candidat.

stats