CANVIS EN LA MONARQUIA
Crònica 08/12/2011

La Casa del Rei exclou Elena i Cristina dels actes i del pressupost

Les infantes Elena i Cristina tindran un paper cada cop més secundari a la família reial. Amb el príncep Felip cada cop més a prop d'accedir al tron, les seves germanes ja participen en menys actes.

Roger Tugas
3 min
Les infantes Elena i Cristina i el marit d'aquesta, Iñaki Urdangarin, en un sopar fa poc. Acabi com acabi el cas del duc de Palma, cada cop se'ls veurà menys en actes oficials.

BARCELONA.Qualsevol moviment que faci ara la família reial serà interpretat en clau d'allunyament respecte al cas de frau pel qual s'investiga el gendre del monarca, Iñaki Urdangarin. I especialment quan s'intenta treure el focus de l'actualitat d'ell i de la seva dona, la infanta Cristina, així com també de la infanta Elena. Des de la Casa del Rei, però, defensen que ja fa temps que tenen planificat que el príncep Felip, la seva dona, la princesa Letícia, i les seves filles, Elionor i Sofia, vagin guanyant protagonisme i releguin progressivament a un segon pla les infantes. Ho desvinculen completament, per tant, de l'actualitat que esquitxa la família.

Fonts de la casa reial van assegurar a l'ARA que ja fa tres anys que Elena i Cristina participen cada cop en menys actes segons un pla establert per a "mitjà i llarg termini". Ho justificaria el fet que Felip de Borbó està cada cop més a prop d'accedir al tron i que les infantes ja es van casar i van començar carreres professionals al marge de la casa reial. De fet, els únics que viuen plenament a sou dels comptes públics són els reis i els prínceps.

El rei Joan Carles administra els recursos de la Zarzuela provinents del pressupost de l'Estat -que aquest any han pujat a 8,4 milions d'euros- i una part d'aquests els reben les infantes, però en concepte de representació de la família reial. A causa de l'opacitat dels comptes -molts cops denunciada-, però, es desconeix quina quantitat hi destina. Elena de Borbó complementa els seus ingressos amb els 200.000 € anuals que percep per dirigir l'àrea d'acció social de la Fundació Mapfre. Per la seva banda, la seva germana, Cristina, dirigeix també l'àrea social, en aquest cas de la Fundació La Caixa. A causa de la reducció dels actes a què assisteixen i de l'exclusió en la pràctica de la família reial estricta, la seva remuneració provinent de l'erari públic també minvarà.

Urdangarin no accelera els plans

La seva suficiència econòmica i la priorització de les seves carreres professionals també explica, segons la casa reial, els canvis. "En el futur no tindran el mateix paper institucional", asseguren. De fet, els negocis del marit de Cristina de Borbó són el que ara els incomoden, tot i que des de la Zarzuela afirmen que això no ha alterat els plans. Precisament, i com un gest de normalitat i de suport, la reina Sofia ha aprofitat un viatge als EUA per visitar el seu gendre i la seva esposa, que viuen a Washington.

Tanmateix, també s'especula que, per evitar perjudicar la monarquia espanyola, la infanta Cristina podria renunciar ella mateixa a seguir formant part de la família reial o, com a segona opció, es planteja deixar de participar voluntàriament en més actes oficials mentre duri el procés del seu marit.

La Casa del Rei afirma que d'un temps ençà aquest paper més secundari de les infantes ja es pot constatar en la seva agenda, cosa que serviria per reforçar la idea que la mesura no és recent ni lligada a la incòmoda actualitat. I en el següent any aquesta tendència encara s'accentuarà més. "És una molt mala interpretació vincular-ho amb l'afer Urdangarin", es queixava un portaveu de la Casa del Rei.

Seguir l'ordre natural

El model al qual es vol tendir, asseguren, és el de la relació que té el rei Joan Carles amb les seves germanes, Pilar i Margarida de Borbó, amb una vida allunyada de la Zarzuela i a qui no es pot trobar pràcticament en cap acte oficial. "És només seguir l'ordre natural de les coses", justifiquen des de la Casa del Rei.

stats