Crònica 02/05/2011

Castella-la Manxa penja d'un fil i és el gran repte per a PP i PSOE

Joan Rusiñol
2 min
José María Barreda saluda la seva rival, María Dolores de Cospedal.

Les eleccions del 22-M són un repte quixotesc per als socialistes, que provaran de superar unes enquestes molt negres. Per al PSOE i el PP, Castella-la Manxa serà el termòmetre de la victòria o la derrota. Els dos grans partits saben que la comunitat que ara presideix el socialista José María Barreda depèn d'un diputat que acabarà inclinant la balança cap a un cantó o l'altre.

Fa quatre anys, el PSOE va obtenir 26 escons i el PP 21, amb una diferència de vot de poc menys del 10%. Las dreta va escurçar distàncies respecte al 2003 i ara està convençuda que pot girar la truita aprofitant la projecció de la candidata, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal; la debilitat de les sigles socialistes, erosionades per la gestió de la crisi, i l'elevat dèficit que deixa el govern de Barreda.

El PP confia de convertir-se en la gran força autonòmica després del 22-M i imposar-se a les comunitats autònomes que celebren ara eleccions (totes menys Catalunya, Euskadi, Galícia i Andalusia).

A Madrid, tot igual

Segons les enquestes, el sorpasso és factible a Aragó, Cantàbria, les Illes Balears i algunes fonts no descarten Extremadura, si bé la suma amb IU podria permetre als socialistes mantenir el govern.

La dreta no ha de patir als seus feus, on té un vot molt consolidat, com Múrcia, la Rioja i Madrid. A la capital de l'Estat espanyol, el PP està segur. El PSOE ho tindrà molt difícil per fer trontollar el més de 50% de vot dretà tant a l'Ajuntament com a l'assemblea regional. Tot fa pensar que l'alcalde, Alberto Ruiz-Gallardón, repetirà una còmoda majoria. A la Comunitat de Madrid, la clau del govern la podria tenir UPyD, el partit de Rosa Díez.

El 22-M tindrà un focus posat al Principat d'Astúries, fins ara governat per l'esquerra. El més votat pot ser el partit de l'expopular Francisco Álvarez-Cascos, enfrontat ara al PP.

L'objectiu de Mariano Rajoy és pintar de blau tot el mapa autonòmic per forçar un avançament de les eleccions generals.

stats