LA PRESSIÓ D'ISRAEL ALS COOPERANTS INTERNACIONALS
Crònica 08/01/2011

Càstig exemplar de deu anys d'exili

Va quedar en llibertat sense càrrecs per una acció no violenta a Cisjordània, però Israel ha expulsat Marcel Masferrer del país i li ha barrat l'accés durant deu anys. El cooperant explica el seu cas a l'ARA.

àlex Gutiérrez Margarit
2 min
Marcel Masferrer (Barcelona, 1977), que va treballar del 2006 al 2009 per a Acsur i durant el darrer any per a diverses ONGs locals, en una imatge recent.

BarcelonaMarcel Masferrer ha considerat Jerusalem casa seva durant quatre anys. Però ara n'haurà d'esperar deu abans de poder tornar a trepitjar Israel (i, per extensió, els territoris ocupats palestins), segons li van comunicar les autoritats del país. Masferrer va arribar ahir a Barcelona després de passar dos dies en una cel·la de l'aeroport internacional Ben Gurion, retingut, tal com va avançar l'ARA.cat dimecres.

El motiu de la deportació és una acció de suport als pagesos palestins de Beit Omar, a prop d'Hebron (Cisjordània). Aquesta comunitat té prohibit apropar-se a les seves terres perquè colons jueus hi han erigit assentaments. Un grup de voluntaris, entre els quals hi havia cinc israelians i set cooperants internacionals, van començar a treballar les terres. Els pagesos palestins van cremar unes bardisses per netejar ràpidament la zona. El foc va alertar els colons i van avisar l'exèrcit.

Després d'identificar els activistes, la policia va deixar-los en llibertat sense càrrecs però, setmanes més tard, quan Masferrer es disposava a deixar Gaza, un policia va alertar-lo que havia de deixar el país en 48 hores. "Em van dir que eren ordres d'Interior, i que no podria tornar. Quan els vaig demanar que m'expliquessin què havia passat, només em va indicar que era «alguna cosa que havia fet a Hebron»".

Dos dies retingut

Masferrer va complir l'ordre amb uns dies de retard: empaquetava la seva vida dels darrers quatre anys i tres mesos, i tancava la que havia estat casa seva. Però en marxar ningú li va cancel·lar el visat, vigent fins al maig, ni va rebre cap tipus de confirmació que no podia tornar.

Va intentar tornar a entrar a Israel el dia 4 de gener, però no va poder passar de l'aeroport de Tel Aviv: un cop allà el van detenir i el van dur a una cel·la on s'hi va estar dos dies: 30 metres quadrats, deu llits organitzats en cinc lliteres, dutxa i bany. Una sala austera però neta de la qual ell era l'únic inquilí, al principi. Després hi van desfilar un australià d'origen eritreu, cinc moldaus, dos tailandesos... tots ells van arribar i van marxar en unes hores; ell era l'únic que s'hi quedava. Les lleis internacionals marquen que, en cas de deportació, les companyies que han fet el vol d'entrada assumeixen el cost de la repatriació. Per acollir-s'hi, s'havia d'esperar quatre dies sencers al següent vol de Spanair. "No podia sortir, em restringien les trucades als meus familiars... allà es perd la noció del temps, sobretot quan veus que tothom va sortint i tu no". Al final, per tal de poder marxar dos dies abans, va decidir pagar 350 euros de la seva butxaca per un vol de la companyia israeliana El Al, en el qual va embarcar ahir a la matinada.

Masferrer ha volgut precisar que, durant la seva detenció, el tracte dispensat va ser correcte i que, tot i ser l'únic retingut per motius polítics, el protocol aplicat va ser el de qualsevol immigrant il·legal.

stats