EL DEBAT D'INVESTIDURA
Crònica 21/12/2011

Catalunya i Rajoy es giren l'esquena

Joan Rusiñol
3 min

MADRIDLa columna vertebral de la legislatura que comença és l'eix Bilbao-Madrid-Sevilla. Catalunya, de moment, queda arraconada per decisió de Mariano Rajoy Brey (Santiago de Compostel·la, 1955), l'home que avui jurarà davant del rei el càrrec de sisè president del govern espanyol de la democràcia. El nou cap de l'executiu va rebre ahir la confiança de la majoria del Congrés, 187 vots a favor (PP, UPN i Foro Asturias), amb l'abstenció significativa de les dues grans forces polítiques basques, Amaiur i el PNB, i l'oposició de gairebé tot l'arc parlamentari català: CiU, PSC, ICV i ERC. És a dir, 36 dels 47 diputats catalans de la cambra baixa.

El mandat que ara s'enceta tindrà la mirada dirigida a Andalusia, la comunitat amb més atur -la prioritat del nou govern- i on a la primavera el PP pot tancar el cercle del triomf si guanya les eleccions autonòmiques als socialistes. A més, a Sevilla el PSOE decidirà quin rumb pren al congrés del mes de febrer. Carme Chacón està decidida a ser la cap de l'oposició a Mariano Rajoy.

Sense motius per a l'abstenció

Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida van acabar apostant pel no a Rajoy. El discurs d'investidura del dia anterior havia estat molt més sec del que imaginaven, sense cap concessió que els permetés justificar una abstenció que provocava grinyols interns. La decepció entre els parlamentaris nacionalistes a la cambra baixa era evident. Ahir a primera hora Rajoy va parlar amb Duran, i Soraya Sáenz de Santamaría, la seva mà dreta, encara va fer un últim esforç sense èxit per refer els ponts de diàleg que el seu cap de files havia dinamitat. "Ens hauria agradat moltíssim, sincerament, abstenir-nos, i veníem amb aquesta intenció, però no ens ha donat motius per fer-ho. Al revés, sembla que no volia el nostre vot", va explicar Duran a mig matí.

La fotografia inicial, però, pot anar canviant molt durant els pròxims quatre anys. Alguns membres de la federació esperen que l'actitud inflexible de Rajoy sigui només una posada en escena inicial, per tranquil·litzar els sectors més ultres, i que permeti col·laborar més endavant. El PP confia poder aprovar amb CiU la reforma laboral, autèntica prova de foc de l'entesa. El líder dels nacionalistes a Madrid va recordar que durant la legislatura absoluta d'Aznar l'any 2000 van votar a favor de la investidura i van acabar tirant-se els plats pel cap. Per al sector sobiranista, l'actitud inicial del PP "precipita el xoc de trens". Dilluns Rajoy va recordar als nacionalistes que la governabilitat al Parlament depèn en bona mesura d'ell. Ara aquesta negativa al Congrés pot acabar donant joc a la geometria variable catalana en votacions com els pressupostos. ERC, sense visibilitat al debat d'investidura per l'acord temporal amb IU-ICV, es pot veure recompensada amb més protagonisme parlamentari a Catalunya.

Sense adquirir compromisos -ni pacte fiscal, ni priorització de l'eix mediterrani, ni addicional tercera, ni autocrítica per l'ofensiva lingüística ni refer el pacte constitucional ni recuperar l'Estatut escapçat- Rajoy va marcar distàncies amb l'estil Aznar: "No em veig exercint la prepotència ni perdent les maneres", va dir en una resposta al portaveu del Partit Nacionalista Basc, Josu Erkoreka. Un cop evidenciat el tancament de files per l'est, el nou president va buscar espai al nord per xutar-hi la pilota.

El PNB va sortir satisfet del debat, conscient que Amaiur no l'havia eclipsat i, fins i tot, havia sabut guanyar-se la centralitat a costa de CiU. Rajoy va garantir ple respecte a les especificitats de l'autogovern basc i va dir que comptaria amb ells per gestionar el final d'ETA i impulsar tot el que tingui a veure amb la indústria. Encara que Vitòria sigui la capital d'Euskadi, el poder polític i econòmic real és a Bilbao. A la "perseverança" per arribar a acords que va oferir Amaiur, Rajoy s'hi va mostrar rocós. Els uns i els altres saben que queda un llarg trajecte per recórrer i els abertzales es van comprometre a "soldar-se a la taula", si fa falta.

Conversa amb Obama

Ahir Rajoy va tenir paraules amables per al seu antecessor, José Luis Rodríguez Zapatero, que avui ja no ha dormit a la Moncloa i ja va circula amb el nou cotxe d'expresident.

El nou president va rebre les felicitacions del president dels EUA, Barack Obama, amb qui va conversar deu minuts. La cancellera Angela Merkel, a través d'un portaveu, va desitjar "èxit" al nou govern i el va instar a posar en marxa "ràpidament un pla d'austeritat". La Comissió Europea també n'espera "mesures concretes" ben aviat.

Alguns al PP, enduts per l'optimisme, veien com un senyal de la nova etapa els bons resultats de l'última subhasta de l'any de lletres del Tresor. Avui Rajoy anunciarà els ministres. El més esperat, sens dubte, el d'Economia.

stats