ALERTA METEOROLÒGICA
Crònica 01/02/2012

Catalunya entra al congelador

Miquel Bernis
4 min
CRU HIVERN  Tot i l'inici d'hivern suau, la boira gebradora ja ha deixat aquest gener imatges com aquesta,  a Manlleu, el dia 13 de gener.

BARCELONAFalta ben poc perquè comenci un període de fred que serà molt intens, i que ara ja es pot dir amb certes garanties que serà excepcional, que serà alguna cosa més que la clàssica, o les clàssiques entrades d'aire fred que acabem tenint una o dues vegades cada hivern. Serà un fred bàsicament sec, només amb possibilitat de neu aquestes immediates hores, i que anirà acompanyat d'una forta tramuntanada al nord.

Nevades en cotes baixes

Avui una borrasca poc activa serà el preludi de l'entrada d'aire fred. Els núvols seran espessos en força comarques, cauran plugims, i entre aquest vespre i demà serà l'únic moment en tot aquest episodi de fred molt intens que la neu podrà fer acte de presència en cotes baixes. Bona part de les precipitacions febles que es veuran avui seran en forma d'aigua. Només en punts alts de les comarques de Tarragona i a l'altiplà central hi anirà nevant, però fins al vespre difícilment la cota baixarà dels 600 metres. Durant la nit el punt de divisió entre la pluja i la neu anirà sent cada cop més baix, però els diferents models de previsió no es posen d'acord en sí continuaran les precipitacions o no. Si la borrasca continués activa ho faria a l'entorn de Barcelona i en àmbits com el Maresme, el Vallès, el Penedès i l'Anoia. Per tant, és bàsicament en aquests sectors on se centra el risc que demà a primera hora estigui nevant en cotes molt baixes. A poc a poc aquesta borrasca anirà marxant, però és bastant probable que la neu aparegui a les Illes fins a cota zero durant el divendres i el dissabte.

Fred de màxima categoria

Un cop passada la borrasca anirà entrant el fred. Demà amb el pas de les hores la sensació de ple hivern anirà augmentant i les temperatures ja no passaran dels 5 graus a la majoria d'indrets. Els dies de fred més intens arribaran, però, el cap de setmana. El vent anirà sent cada vegada més intens al nord, i la tramuntana a l'Empordà, al Pirineu i a la Catalunya Nord bufarà amb cops de fins a 100 km/h, sobretot dissabte. Tant dissabte com diumenge començaran sota zero pràcticament arreu, i als indrets on no glaci serà a causa del vent, que augmentarà igualment la sensació de fred. A alta muntanya el termòmetre pot acostar-se als 30 graus negatius i a l'interior les glaçades seran intenses, amb mínimes per sota dels 10 graus. La setmana que ve el fred s'anirà moderant, però l'hivern probablement continuarà molt viu ben bé 6 o 7 dies més. Un període en un principi més curt que el de l'any 1956, quan la gran onada de fred del segle XX es va allargar dues setmanes senceres i va provocar molts danys a l'agricultura.

Les cinc grans onades de fred de la història a Catalunya

1788-1789: Quatre setmanes gèlides amb neu a Barcelona i l’Ebre glaçat

Del 15 de desembre del 1788 al 10 de gener del 1789 Europa va viure quatre setmanes molt gèlides. La ciutat de Barcelona va rebre dues nevades d'un pam i mig en només quinze dies i l'Ebre va quedar completament glaçat. Segons el doctor en geografia i història de la UB, Mariano Barriendos, un anticicló centrat a Escòcia va aplegar al Mediterrani el fred més cru i diverses nevades. Aquella onada de fred va deixar França, un país llavors productor d'oli, sense oliveres.

1829: Un mes amb temperatures d’entre només 0 i 5 graus

¿Sabíeu que del Garraf a la Selva, al segle XIX, s'hi cultivaven cítrics? Un període de baixa activitat solar, entre 1820 i 1830, va fer que els hiverns fossin crus, amb períodes d'un mes seguit amb temperatures d'entre només 0 i 5 graus a Barcelona i glaçades contínues fora muralles. D'entre aquells anys, l'hivern del 1829 va ser el més dur, l'aigua glaçada va aturar els molins hidràulics i ni tan sols arribava carbó a la ciutat. La gent moria pels carrers a causa del fred.

1956: Rècord històric de fred amb -32 graus a l’estany Gento

Va ser l'onada de fred més intensa del segle XX. Com està passant aquest 2012, un hivern relativament suau va deixar pas a un febrer gèlid el 1956. Al centre de Barcelona es va arribar als 7 graus sota zero, però, sens dubte, el que va fer més mal no va ser la seva intensitat sinó la durada: dues setmanes. Moltíssims cultius i plantes van morir. D'aquell episodi data el rècord de fred a la Península: -32 graus registrats el dia de la Candelera a l'estany Gento, al Pallars.

1985: Danys a l’agricultura, apagades de llum i canonades glaçades

Una nevada durant la vigília de Reis del 1985 va obrir les portes a una onada de fred que va provocar molts danys a l'agricultura, va glaçar canonades i va provocar diverses apagades de llum. Els dies següents també van ser jornades de grans glaçades. A Barcelona es va baixar fins als 6 graus sota zero i a Lleida, per exemple, fins als 13 negatius. L'Observatori Fabra del Tibidabo va registrar mínimes de 7 graus sota zero durant tres dies consecutius.

2001: Una nevada general i mínimes de -17 graus a la plana de Vic

Després de la nevada intensa i general arreu del país del 14 i 15 de desembre del 2001, un anticicló va entrar amb força, va parar el vent i va deixar tota la neu i tot l'aire fred a Catalunya. Fins que va arribar Nadal, dia a dia el fred va ser cada vegada més intens, sobretot a les comarques interiors. A Vic la temperatura va arribar a caure fins als 17 graus sota zero i a Bellver de Cerdanya es va registrar aquell 25 de desembre una mínima de -21 graus.

stats